MÁV–Volán-csoport: így közlekedik az év végén Magyarország

iho   ·   2023.12.20. 10:00
01_evvegi_menetrend2023

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. A közlekedési társaságok járatai karácsonykor és év végén, újévkor megváltozott rend szerint járnak. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

MÁV-Start

A december 22-étől január 2-áig terjedő ünnepi időszakban az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni intercity vonatok szerelvényei a más hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek Intercity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság. Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (intercity, railjet xpress) vonatokat.

(ilusztrációk: Vörös Attila)

A vonatközlekedésben karácsonykor és év végén, újévkor a következő változások lesznek:

  • december 24-én és 25-én az ünnepnapi,
  • december 26-án a vasárnapi,
  • december 31-én az ünnepnapi,
  • január elsején a vasárnapi,
  • január 2-ától pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 22-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, csütörtökön munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 23-án szabadnapon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. December 24-én, szenteste és december 25-én, karácsony első napján munkaszüneti napi menetrendnek megfelelően közlekednek az autóbuszok. December 26-án a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes.

December 27. és 29. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járatai, ezen belül szerdán a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 30-án szabadnapi, december 31-én, szilveszterkor munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án szabadnap, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

December 24-én (szenteste) és 31-én 16 óra után az autóbuszjáratok többsége, illetve karácsonykor és a két ünnep között számos járat nem közlekedik.

Az áruházak és bevásárlóközpontok december 25-én, 26-án és január 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek ebben az időszakban. A részletekről itt található információ.

Egyes településeken a helyi járatok az általános rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

Az ünnepi időszakban a Volánbusz pénztárainak nyitvatartása is változik, erről itt található információ.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás itt található. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

December 22-én vonatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán szenteste 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget – a megszokottnál ritkábban – egészen a késő esti üzemzárásig.

December 25-én és 26-án valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes. December 27-étől 29-éig az évvégi munkanapokon érvényes menetrend szerint járnak a vonatok. A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai közlekedés.

A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek