Még soha nem adtak el ennyi autóbuszt egy év alatt Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.01.07. 12:35
Az Iveco ezúttal második lett

Tizenkét százalékkal dőlt meg a 2015-ös rekord, 2020-ban összesen 1367 autóbuszt adtak el.

A csehországi autóbuszgyártók történetük eddigi legsikeresebb évét zárták 2020-ban. Az eladási statisztikák szerint egy év alatt az eddigi legtöbb új autóbuszt regisztrálták az országban, összesen ezerháromszázhatvanhetet. A cseh Autómobilimportőrök Szövetsége szerint 12 százalékkal dőlt meg az eddigi, 2015-ben elért rekord, amikor is 1350 új autóbuszt vettek nyilvántartásba. A jelenlegi rekord eladásokhoz nagyban hozzájárult az év utolsó hónapja, ekkor 234 új autóbuszt adtak el a gyártók.

A rekord eladások oka főleg a regionális, helyközi járatok járműparkjának masszív fiatalítása, országszerte több kerületben (megyében) versenypályázatok zárultak a buszközlekedésben, aminek fő feltétele a korszerű járművek garantálása volt. A legtöbb új autóbuszt (506) Közép-Csehországban regisztrálták, de jelentős járműpark fiatalítást hajtottak végre Nyugat-Csehországban is és a zlíni régióban.

A dobogó harmadik fokán a MAN áll 116 eladott autóbusszal, második helyen a SOR Libchavy gyártó végzett 344 eladott autóbusszal, az aranyérmes pedig az Iveco lett 539 újonnan regisztrált járművel. A győztes buszgyártó éves összehasonlításban 65 százalékkal növelte eladásait, hiszen 2019-ben 326 autóbuszt adott el, akkor a második helyen állt a rangsorban. Az idei évben nagyon szoros volt a verseny a harmadik és negyedik hely között, a Setra éppen csak, hogy lecsúszott a dobogóról, a gyártó 112 autóbuszt adott el, ami mindössze néggyel kevesebb, mint a harmadik MAN eladott autóbuszainál.

Az új autóbuszok 77 százaléka gázolaj üzemű busz volt 2020-ban, a fennmaradó hányad pedig a CNG üzemű buszoké. Villanybuszból összesen hatot regisztráltak. A típust illetően a legtöbb busz helyközi járatnak megfelelő kivitelben gyártódott, ebből 777 fogyott, a városi tömegközlekedési buszok az eladások 34 százalékát alkották, a legtöbb ilyet Prága vette meg (SOR). Szakértői vélemények szerint a tavalyi rekord számokat szinte lehetetlen lesz megismételni 2021-ben, semmilyen nagyobb közbeszerzési pályázat ugyanis nem fut.   

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek