Megalakulhat a 6-os korridor

MTI   ·   2012.11.30. 18:47

Megalakult a Spanyolországtól Záhonyig húzódó 6-os európai vasúti árufuvarozási korridor létrehozását segítő vasúttársasági, valamint a terminál tulajdonosi, üzemeltetői és tanácsadói csoportja november 30-án, Budapesten – közölte a MÁV Zrt.

A cég tájékoztatása szerint a két tanácsadói csoport véleményt alkot a 6-os európai vasúti árufuvarozói korridor létrehozásával kapcsolatos kérdésekről.

Közleményében a MÁV Zrt. emlékeztet arra, hogy európai parlamenti és tanácsi rendelet határozza meg az európai árufuvarozási korridorok kialakítását. Az európai dokumentumban szerepel az Almería–Valencia–Madrid–Zaragoza–Barcelona–Marseille–Lyon–Torino–Milano–Verona–Padova–Velence–Trieszt–Koper–Ljubljana–Budapest–Záhony közötti 6-os vasúti korridor létrehozása 2013 novemberétől.

A Spanyolországból induló, Franciaországot, Olaszországot, Szlovéniát és Magyarországot átszelő korridor kialakítása és jövőbeni működtetése során cél az érintett tagállamok és pályahálózat-működtetők együttműködésének erősítése, a szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése, a szolgáltatási színvonal növelése a fejlesztések, beruházások összehangolása révén.

A Magyarország aktívan részt vesz a Prága–Bécs–Pozsony–Budapest–Bukarest–Constanta, illetve Prága–Bécs–Pozsony–Budapest–Vidin–Szófia–Szaloniki–Athén közötti 7-es vasúti korridor kialakításában is.

Kapcsolódó hírek