Megállapodott a BKV a szakszervezetekkel

iho   ·   2014.04.18. 16:26
bermegallapodas1cim

A BKV közleménye szerint a vezetés olyan javaslatokat tett, melyek alapján kompromisszumos megoldásként az előzetes üzleti terv keretei között teljesíthető követelések rendezésére született megállapodás. Több fordulós egyeztetések után és kölcsönös kompromisszumok árán a szakszervezetek végül elfogadták a munkáltató javaslatát, mely az előzetes üzleti terv keretein belül maradva mindenki számára megnyugtató megoldást jelent. A bérmegállapodás hatálya 2014. december 31-ig terjed.

A munkáltató 2014. április 1-jétől bruttó 7500 Ft/fő/hó személyi alapbér-emelést hajt végre a főállású munkavállalók részére, akik 2013. december 31-én állományban voltak. Ezen túlmenően a Társaság havi 5000 Ft/fő/hó értékű Erzsébet utalványt biztosít a munkavállalók számára, illetve az áprilisi bérekkel egy időben intézkedik a jubileumi jutalmak, valamint a balesetmentes vezetés elismerésének kifizetéséről. Év végén 36000 Ft/fő értékű Erzsébet utalvány illeti meg a teljes munkaidős munkavállalókat, a részmunkaidős dolgozókat pedig munkaidejük arányában.

Bolla Tibor vezérigazgató elmondta: „az előzetes üzleti terv keretei között a BKV Zrt. vezetése mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy a munkavállalók megbecsülését – lehetőségeihez mérten – a bérezéssel is kifejezze.” Ennek érdekében a BKV vezetése a jelenlegi gazdasági környezet, valamint a BKV nehéz pénzügyi helyzetének figyelembevételével, az előzetes üzleti terv sarokszámain belül maradva korrekt ajánlatot tett, amit a szakszervezeti vezetők a mai napon elfogadtak – áll a BKV közleményében.

Az EKSZ megalázónak tartja a végeredményt – ezt közleményében tudatta az érdekvédelmi szervezet. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a szerény, havonta 7 ezer 500 forintos pluszt a Budapesti Közlekedési Központ és a főváros erőfitogtatásának, a megalkuvó BKV-vezetés és a gyenge szakszervezetek szégyenének tartja.

Hónapokig alkudoztak, mire végre megállapodtak az idei béremelés mértékében a BKV-s szakszervezetek és a menedzsment. A végeredmény, amelynek egyetlen új eleme az áprilistól havonta 7 500 forintos bérfejlesztés, messze elmarad a szakszervezetek elvárásától, a január elsejétől tervezett 3,5 százaléktól. Ráadásul az átlagosan 3 százalékosnak tekinthető bérfejlesztést csak április elsejétől jár. Az év első három hónapjára egységesen mindenki 18 ezer 500 forint kompenzációt kapott volna, de a munkáltató – állítólag a főpolgármester utasítására – még ezt is kivette az ajánlatból – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az EKSZ elégedetlen az eredménnyel, s végtelenül megalázónak tartja, hogy a szánalmasan szerény mértéket a BKV menedzsmentjén keresztül a BKK hatalmi szóval, zsarolással erőltette rá a szakszervezetekre, mert az érdekvédelem képtelen volt legalább ebben a kérdésben összefogni, s nem hagyni, hogy átgázoljon rajtuk a hatalom. Az EKSZ az utolsó pillanatig kitartott, de mivel egyedül maradt a harcában, végül a többiekkel együtt aláírta a megállapodást azért, hogy az ellenállásával nehogy többet ártson, mint használjon az egyébként is nehéz sorsú dolgozóknak. Így legalább kapnak valamennyit, még ha megalázóan keveset is – szögezi le az elnök. Nemes azonban hozzáteszi: ezt az eredményt a szakszervezetek nem tehetik ki a dicsőségtáblára. Összefogással, egységesen erős követeléssel és határozott, bátor nyomásgyakorlással ennél sokkal többre tellett volna - szögezi le keserűen.

Az elnök szerint a többi juttatás, amit a menedzsment büszkén „mutogat” majd, mint megállapodási eredményt, egyáltalán nem újdonság. Semmit nem változott a tavalyihoz képest például a cafetereria havi 5 ezer forintos kerete, s az év végi egyszeri 36 ezer forintos plusz „tikett” juttatás, s változatlan maradt a jubileumi 93 ezer forintos összeg is, amelynek esetleges 101 ezer 500 forintra történő emelését az év végi eredménytől tette függővé a vezérigazgató. Igaz, a balesetmentes jutalom 93 ezerről 101 ezer 500-ra emelkedik, de ezt értelemszerűen csak a járművezetők kapják. Közülük is azok, akik baleset nélkül vezetnek legalább 250 ezer kilométert. Az EKSZ elnöke egyedüli pozitív, de nem meghatározó eredménynek tartja, hogy szakszervezete hosszas küzdelme árán a jegyellenőrzésre kötelezett járművezetők megkapják a pluszmunkáért járó jutalmat. Azt viszont Nemes elkeserítőnek tartja, hogy a tavalyi bérmaradványt, a dolgozónként 20-50 ezer forintot szokatlanul későn, még csak ezt követően fogják kifizeti a dolgozóknak – írja közleményében az EKSZ.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek