Megérkezett az első hajó Siófokról Balatonfüredre

iho/hajózás   ·   2019.04.21. 15:00
173_bahart_kisk

A Szent Miklós-hajó volt az első a százhetvenharmadik balatoni hajózási idényben, amelyik Siófokról a balatonfüredi kikötőbe futott be 2019. április 20-án, közölte az MTI.

A Balatonon minden évben húsvátkor indul a menetrendi hajózás. Ez 2019-ben április utolsó előtti hétvégéjére, április huszadikára esik, ekkor ünnepélyes keretek között az első hajó Siófokról Balatonfüredre hajózik, ezzel kezdetét veszi a balatoni hajózási szezon.

Kollár József vezérigazgató, aki az idén is jó szezonra számít, hangsúlyozta: több évtizedes lemaradást kell behozni a fejlesztésekben, modernizálásban, ami állami szerepvállalás nélkül elképzelhetetlen. A cég hajójáratainak száma a tavalyi évhez képest érdemben nem változik.

Nyár elején, június 1-jén és 2-án rendezik meg a Nemzeti Regattát ötven település részvételével, korábbi tapasztalatok alapján viszont elmaradnak az operett- és stand up-programhajók. Újdonság lesz ugyanakkor a Balatoni KÖR Gasztro Piknik programjába való bekapcsolódás egy komp-programmal, valamint egy szintén kompon tartott zumba-rendezvény.

A Szent Miklós hajó, amely a 173. balatoni hajózási idényben elsőként futott be Siófokról a balatonfüredi kikötőbe április 20-án (fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

A cég minimális, 100–200 forinttal emelte tarifáit az idei szezonban. Megtudhattuk, tavaly egy húsz éves rekord dőlt meg: több mint kétmillió utast szállítottak.

Az elmúlt négy évben a komp utasforgalma 27,6, a gépjárműforgalma harminckét, a szállított kerékpárok száma harmincnégy százalékkal emelkedett. A 2015-ös bázisévhez képest a személyhajózásban az utasok száma tavaly 13,5 százalékkal, 750 ezer fölé nőtt. A menetrendi járatok esetében 5,5 százalékos, a séta- és programhajóknál 36,4 százalékos volt az utasforgalom növekedés. A Bahart tizenegy egységes vitorláskikötő-lánca mára gyakorlatilag megtelt.

Kollár József elmondta: a 2016-os balatoni kormányhatározatban a Bahart fejlesztéseire nevesített 12 milliárd 600 millió forintos állami támogatásról még nem írtak alá támogatási megállapodást, de tudomása szerint már zajlik annak előkészítése.

Hajósok tisztelegnek a 173. balatoni hajózási idény indulása alkalmából rendezet ünnepségen a balatonfüredi hajóállomáson

A négymilliárd forintos törzstőkéjű hajózási társaság a kétezres évek elején állami vagyonjuttatással került a tóparti, kikötővel rendelkező huszonegy önkormányzat tulajdonába bizonyos feltételekkel. Idén év elején az összes érintett önkormányzat aláírta azt a szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, amely alapján ingyenesen átadnak az államnak közel harmincöt százaléknyi részvénycsomagot az 1 milliárd 420 millió forintos tőkeemelési kötelezettségük elengedéséért. Az államhoz visszakerült részvénycsomag tulajdonosi jogait a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja.

Az eseményről látványos fényképfelvételeket láthatnak a hajozas.hu oldalon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek