Megérkezett Gdańsk első Jazz Duo-villamosa

iho   ·   2014.12.07. 18:45
400px_pesa_jazz_duo_gdansk

A gdański közlekedési vállalat (ZKM) még 2013 szeptemberében rendelt meg a lengyel gyártótól öt Jazz Duo villamost ötvennégy millió złoty értékben. A költségek egy részét uniós finanszírozás fedezi. Gdańsk Varsó után a második olyan város, ahova a Pesa Jazz-kocsikat szállíthat.

Gdansk első Pesa Jazz Duo villamosát novemberben mutatták be nyilvánosan<br>(fotók: Railway Gazette)

A 29,7 méter hosszú, 2,4 méter széles, teljes hosszban alacsonypadlós és légkondicionált kocsikra 203 utas fér fel, közülük harmincketten helyet is foglalhatnak. Külön tér áll a kerekesszékkel élők rendelkezésére is. A járműveket audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, valamint valósidejű diagnosztikai rendszerrel látják el. A Jazz Duók legnagyobb sebessége hetven kilométer per óra, és akár hat százalékos emelkedőn is képesek felkaptatni.

A mindkét végükön vezetőállással rendelkező járművek kezdetben a Piecki-Migowo városrészig vezető, jelenleg még építés alatt álló vonalon fognak közlekedni, mivel ott csak irányváltást követően lehet visszafelé indulni. A pálya várhatóan 2015-ben készül el.

Az ötrészes szerelvények befogadóképessége 203 fő, 32 ülőhellyel

Az első jármű várhatóan még december folyamán beáll a menetrend szerinti forgalomba – írja a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek