Megháromszorozza kapacitását a Stadler szolnoki forgóvázüzeme

MTI   ·   2019.09.18. 18:00
400px_stadler_szolnok

A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. ügyvezető igazgatója, Roger Wey szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tervek szerint év végén megkezdődhet a termelés a Stadler új forgóvázüzemében. A több mint hárommilliárd forintos beruházás jelenlegi ütemében megépül egy nyolcezer négyzetméteres üzem, amelyből hétezer négyzeteméteren a termelés, ezer négyzetméteren irodai munka folyik majd. A szolnoki üzem jelenleg ezernyolcszáz négyzetméteren működik, így a technológiai fejlesztés óriási növekedési lehetőségeket biztosít a vállalat számára.

Több mint hárommilliárd forintos beruházással épít új forgóvázüzemet Szolnokon a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. (fotó: Mészáros János/MTI)

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházásról szóló döntést a Stadler 2018 tavaszán hozta meg, amely során a vállalat nem csak a termeléshez szükséges rendelkezésre álló területet növeli, hanem egymilliárd forint értékben technológiai fejlesztéseket is végrehajt. A beruházás jelenlegi ütemének összértéke meghaladja a hárommilliárd forintot, és harminc új munkahelyet teremt. Bár a forgóvázüzem Szolnokon található, a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. részeként a cégcsoport pusztaszabolcsi központú karbantartásért felelős üzletágához tartozik. A kft. árbevétele tavaly nyolcmilliárd forint volt, ebből a forgóvázüzem 5,2 milliárd forintot hozott. Idén az első nyolc hónapban a kft. árbevétele már nyolc és fél milliárd forint volt, ebből a forgóvázüzemé 6,4 milliárd. Nemcsak az árbevétel, hanem azon belül a forgóvázüzem súlya is tovább nő. Az új üzemre azért van szükség, mert az alumínium kocsitest gyártás is növekszik, valamint a forgóváz nagyjavításához és gyártáshoz is szükség van nagyobb területre.

A svájci központú Stadler az egy évvel korábbi alapkőletétel után 2009-ben kezdte meg Szolnokon a működést. A Stadler érkezése után indult el a vasúti gépgyártás különféle szinteken Szolnokon, akkortól indult el a város gazdasági fejlődése, a jelenlegi fejlesztés ezt erősíti tovább. A Stadler megjelenésével egy új munkakultúra honosodott meg Szolnokon, és munkaerő-igényük nagy lökést adott a város szakmunkásképzésének fejlesztéséhez. A szolnoki üzemben készülnek többek között a GYSEV és a MÁV részére gyártott Flirt-vonatok forgóvázai, továbbá a közelmúltban rendelt emeletes KISS motorvonatok hordműveit is a szolnoki üzemben szerelik össze.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek