Mégis meglesz a nagy összeolvadás?

iho/repülés   ·   2012.09.03. 14:00
aa_cim

Az American Airlines anyavállalata, az AMR megállapodást írt alá a US Airwaysszel arról, hogy a cégek tárgyalnak a lehetséges összeolvadás feltételeiről – írja az ATW Online.

A tárgyalások során bizalmas információkat cserélnek, szoros együttműködésben az AMR hitelezői bizottságával, hogy megvizsgálják az elképzelhető kombinációkat – fogalmaz ugyancsak nem túl bőbeszédűen a megállapodásról kiadott közlemény.

A két amerikai légitársaság, a csődvédelem alatt álló American és a vele való összeolvadást régóta hevesen szorgalmazó US Airways csak akkor hoz nyilvánosságra újabb részleteket, ha vagy sikerül elérni a tranzakciós folyamatig, vagy ha megszakadnak a tárgyalások.

A közlemény jelzi, hogy a felek vállalták: a lehetséges kombinációk mérlegelése idejére felfüggesztenek minden tárgyalást minden más lehetséges külső partnerrel, amelyek számba jöhetnének a két légitársasággal kapcsolatban.

A US Airways az American tavalyi csődbejelentése óta próbálja elérni, hogy a jóval nagyobb AA anyavállalata, az AMR kötelezze el magát az egyesülés mellett. Ezt akarják egyébként az American munkavállalóit tömörítő szakszervezetek is. A pilóták szakmai szervezete egyelőre nem fogadja el azt a szerkezeti átalakítási programot, amelyről novemberben mond végleges ítéletet a csődbíróság.

Az AMR mind ez idáig nem volt hajlandó belenyugodni az egyesülésbe, ellenkezőleg, időről időre arról adott ki közleményt, hogy a csődhelyzetből való kilábolást a légitársaságnak független entitásként kell végrehajtania. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy erős iparági lobbi ugyancsak élesen ellenzi az egyesülést, mert annak révén az Egyesült Államok több fontos légi közlekedési centruma között a vonalakon megszűnik a légitársaságok versenye.

Kapcsolódó hírek