Megszűnnek az intercityk Szlovákiában

Korcsmáros Gábor   ·   2024.10.17. 12:00
ICZSSK

A járatok veszteségessége miatt törlik az IC-ket a jövő évi menetrendből. Ellenben óránként fog járni expressz Kassa és Pozsony között oda-vissza.

Nyilvános a 2024/2025-ös szlovákiai vasúti menetrend végleges tervezete, amiből kitűnik, hogy az intercity-szolgáltatás eltűnik: a szlovák személyszállító vasúttársaság már nem fog indítani saját üzleti kockázatára közlekedtetett, IC kategóriájú járatokat Pozsony és Kassa között. Az ok prózai: a járatok veszteségesek, nem éri meg őket üzemeltetni.

Viszont nagy előre lépésnek számít, hogy az eddig kétóránként közlekedő „hatszázas” (6XX-as számú) expresszvonatok december 15-étől minden órában indulnak majd mindkét irányban, szinte az egész nappali időszak folyamán. Az esti órákban induló vonatpárokat Ruttkáig (Vrútky), illetve Zsolnáig (Žilina) rövidítik.

Az intercity-járatok Szlovákiában 1993 óta közlekednek kisebb szünetekkel, ezekkel a vonatokkal lehet eljutni a leggyorsabban Kassáról Pozsonyba és vissza is. Az egyik vonatpár egészen Bécsig közlekedik, ez is a leggyorsabb: a 455 kilométeres távot 4 óra 42 perc alatt teszi meg. Naponta négy intercity-vonatpár jár a két legnagyobb város között, kevesebb megállójuk van, mint az expresszeknek. Ezek a járatok az egyetlen vonatok, amelyeket a ZSSK saját üzleti kockázatra (kommerz módban) közlekedtet, minden egyéb járata a vasúttársaságnak az állam által megrendelt és finanszírozott közszolgáltatási szerződés értelmében közlekedik Szlovákiában.

Egyrészt tovább tart majd december közepétől az eljutás Kassáról Pozsonyba és vissza (5 óra 26 perc), másrészt azonban jelentősen nő a járatkínálat, az óránkénti ütemes menetrend egy kiváló termék a közösségi közlekedésben. Nem beszélve arról, hogy az expresszekre olcsóbbak a vonatjegyek, nem kötelező a helyjegyváltás, illetve pótjegy sincs. Sőt, a diákok és nyugdíjasok még a díjmentes utazásra is jogosultak. Ráadásul igazából a kényelmi szint sem csorbul, hiszen az expresszeken is ugyanazok a kényelmi színvonalat nyújtó kocsik járnak már most is, mint az intercityken.

Mindeközben a szlovák közlekedési minisztérium egy közvetlen Pozsony–Kassa repülőjárat üzemeltetésére irányuló közbeszerzési eljárás kiírásának feltételeit készíti elő, a repülők várhatóan március végén indulhatnak el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek