Megtisztítják a kerozintól a szolnoki légibázist

iho/repülés   ·   2012.11.22. 13:21

Több mint egymilliárd forint európai uniós támogatást nyert a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala (HM FHH) a Környezet és Energia Operatív Programon belül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szénhidrogénnel szennyezett központi üzemanyagtelepének kármentesítésére – jelentette be Szabó Kinga projektmenedzser a szolnoki laktanyában tartott sajtótájékoztatón.

A Szolnok.hu összefoglalója szerint a helikopterbázis központi üzemanyagtelepének területén az 1990-es évek közepén tárták fel a talaj és a talajvíz szénhidrogén-szennyezettségét. A szennyezés felszámolását döntően a felszín alatti vízkészletek, különösen az Alcsi-Holt-Tiszának mint Szolnok tartalék ivóvízbázisának hatékony és hosszú távú védelme indokolja.

A HM FHH 2010-ben pályázott anyagi támogatásra, majd 2011-ben 1 milliárd 92 millió forint vissza nem térítendő összeget nyert a munkák teljes költségére. A projekt kivitelezésére a HM-Szolnok 2015 Konzorcium kapott megbízást, amelynek tagja az Elgoscar-2000 Kft., a Geohidroterv Kft. és a Békés-Drén Kft.

A munkával várhatóan 2015 júniusában végeznek úgy, hogy eközben az üzemanyagtelep folyamatos működését biztosítják.

Kapcsolódó hírek