Megújul a 48-as főút Debrecen és Nyírábrány között

iho/közút   ·   2019.04.25. 15:00
400px_48asut_alapko

A 48-as főút tizenegy és fél tonnás burkolatmegerősítésével és a jelenleg kétszer egy sávos útszakasz szélesítésével biztonságosabbá válik majd az autósok és nehézgépjárművek közlekedése a hajdú-bihari megyeszékhely és a magyar-román országhatár között. A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épülnek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően csökken az útcsatlakozások száma, ami szintén mérsékelheti a balesetveszélyes helyzetek kialakulását. A fejlesztés Debrecen külterületét, Vámospércs bel- és külterületét, illetve Nyírábrány bel- és külterületét érinti. A beruházás alapkövét április 24-én tették le.

Huszonhat és fél kilométeren válik kétszer két sávossá a Debrecent a magyar-román határral összekötő 48-as főút. A beruházás alapkövét szerdán tették le (fotó: NIF Zrt.)

A beruházás során a megtörténik az érintett közművek kiváltása és védelembe helyezése, a burkolatmegerősítés mellett öt szintbeni és egy jelzőlámpás csomópont épül, továbbá felújítják a Nyírvízi-csatorna feletti hidat is.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: kiemelt feladat, hogy a közúthálózat országszerte bővüljön és megfelelő műszaki állapotban álljon rendelkezésre. A 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket keretbe foglaló útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, ebből 1800 milliárdot a hazai költségvetés fedez. Az ITM tavaly írt alá megállapodást a debreceni önkormányzattal az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztési területben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében, ennek alapján összesen közel százharmincmilliárd forint értékű infrastruktúra- és közműberuházás valósulhat meg a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében.

A nettó 13,1 milliárd forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelező a KE-Víz 21 Zrt., a Zemplénkő Kft. és az EuroAszfalt Kft.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek