Megújul a százharmincöt éves múltra visszatekintő vasúti képzés

iho/vasút   ·   2024.06.11. 15:00
00_mvezeto

Egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere, miközben a vasútbiztonságot is az elvárt szinten tartja.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó, rugalmasabb és a modern oktatási eszközök lehetőségeit kihasználó képzéseket alakított ki, amelyek vonzóbbá tehetik a fiatalok számára a vasúti pályát, csökkentik a szektorban meglévő munkaerőhiányt, és fokozzák a vasút versenyképességét.

A vasúti közlekedés biztonságának egyik legfontosabb eleme, hogy a vasúti munkavállalók magas színvonalú alapképzésben és rendszeres időszakos oktatásban részesüljenek. A vasúti képzési és vizsgáztatási rendszer azonban jelenleg széttagolt és túlbonyolított, nehezen felel meg a 21. századi követelményeknek, képtelen hatékonyan kezelni a vasúti szakemberek munkaerőhiányát, és hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal korosztály számára a vasúti pálya kevésbé vonzó alternatíva maradjon. Az ÉKM ezért régi adósságot teljesítve a vasúti szakma felé a képzési és vizsgáztatási rendszert megújította és átalakította.

Az országos pályahálózaton, a helyi-elővárosi és a saját célú vasúton, valamint a metróvonalakon dolgozó szakembereket is érintő változások egységesebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a vasúti alapképzéseket és a folyamatos időszakos oktatásokat, amely komoly segítséget jelent a tanulók és az oktatók, a munkavállalók és a foglalkoztatók számára egyaránt. A legmagasabb közlekedésbiztonsági követelményeket megtartva egyszerűbbé válnak a képzési programok, a tananyagok felülvizsgálata és aktualizálása, a vizsgarendszer egységesítése gyorsítja és olcsóbbá teszi az időszakos oktatásokat a szolgáltatóknak, de segíti a szakképzésben vasúti szakmát szerzettek gyorsabb munkába állását, és hatékonyabbá teszi a járművezető képzést. A megújulás segíti a vasútszakmai oktatói állomány bővítését, ismereteik, tudásuk és gyakorlatuk fejlesztését.

A Magyar Közlöny 2024. június 10-ei számában megjelent, a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet módosítása a teljes vasúti szakma bevonásával készült. Az új képzési rendszer vonzóbbá teheti a fiatalok számára a vasúti pályát, csökkenti a szektorban meglévő munkaerőhiányt, és fokozza a vasút versenyképességét.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek