Mobil hidrogénkút Angliából

iho/zöldút   ·   2021.04.19. 15:00
00_mobil_hidrogenkut

Úgy tűnik megtörtént az első fontos lépés, az üzemanyagcellás járművek még szélesebb körű elterjedéséhez, a nélkülözhetetlen hidrogén utánpótlásához. A 2017-ben alapított angol NanoSUN Ltd. megalkotta első, mobil töltőállomását, amely lehet akár végleges saját kút vagy ideiglenes megoldás, az útmenti hálózatok kiépüléségig, ami azért még, valljuk be, hosszú évekbe telik.

Egy mérfölddel közelebb

A Pioneer 135 még egyelőre prototípus, de máris óriás az érdeklődés iránta. Tervezői a jó öreg, „mindenes” húszlábas szabványkonténert vették alapul, ebben nyomásálló tartályokba 350 kilogrammnyi hidrogén tölthető, akár ipari gázokat előállító cég telephelyén, akár nagy kapacitású, nyilvános fix töltőállmáson, bár ez még európai szinten is ritkaság számba megy. A konténeralap tartalmaz minden szükséges segédberendezést.

Járműtöltés saját telephelyen – a tervek szerint

Az eddigi gyakorlati próbák alapján egy üzemanyagcellás busz vagy tehergépkocsi 15–20 perc alatt megtankolható, amely teljesen versenyképes megoldás, a már ismert CNG kutakkal összehasonlítva. A húszlábas konténeralap egyszerűen mozgatható, egy háromtengelyes szóló tehergépkocsival is szállítható – a hatályos ADR-szabályok betartásával –, karos konténeremelővel vagy megfelelő konténeradapteres targoncával egyaránt rakodható.

A sorozatgyártás és értékesítés kérdése ezúttal is a piaci fogadtatástól függ. Még van egy talányos hiányzó láncszem: a logisztika, az ügyfelek kiszolgálása tartálykocsikkal. Amennyiben ez is megvalósul, új lehetőségek nyílnak az üzemeltetés terén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek