Most lesz igazán értelme az M44-esnek: összekötik Kecskemét fölött az M5-össel

iho/közút   ·   2022.03.31. 09:00
00_m44-m5

A szakasz megépítésével Kecskemét és Békéscsaba között teljes hosszában elkészül az M44-es gyorsforgalmi út. A menetidő a főváros és a békési megyeszékhely között közel húsz perccel csökken.

Az M44-es története 2016 végére nyúlik vissza, ekkor tették le a leghosszabb, Tiszakürt–Kondoros közötti szakasz alapkövét. Az elmúlt öt évben több mint kilencven kilométer készült el a gyorsforgalmi útból. Tavaly decemberre már Békéscsabától egészen Lakitelekig kétszer két sávon juthattak el a közlekedők, és már zajlik a kivitelezés Szentkirályig. Most megkezdődnek a munkák a folytatásban, az M5-ös autópályáig tartó résznél is.

A 32,2 kilométer hosszú szakasz az 5-ös főúton létesítendő turbókörforgalommal kezdődik, ami biztosítja a csatlakozást az M5-ös autópályával a Kecskemét-Észak autópálya csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely épül, körülbelül négy kilométerre a kezdő körforgalomtól. A beruházás részeként egy különszintű csomópont épül a 441-es főútnál, a gyorsforgalmi út a 140-es számú, Cegléd–Szeged vasútvonal felett lesz átvezetve, valamint megépül tizenegy aluljáró és három felüljáró is.

(fotó, térkép: NIF Zrt.)

Az útszakasz kialakítása kétszer két sáv, fizikai elválasztással, burkolt leállósáv nélkül. A tervezési sebesség 110 kilométer/óra.

A munkák fakivágással, területelőkészítéssel indulnak.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Hódút Kft. végzi nettó 106 milliárd 900 millió forintból.

Nyitóképünkön Lezsák Sándor zsebre dugott kézzel értelmezi a térképet, bal oldalt Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.