Moszkva: mínusz 24 fok, hatalmas dugók

MTI   ·   2012.02.02. 16:57

A sarkvidéki hideg már második napja gigantikus méretű forgalmi dugókat okoz az orosz fővárosban. A legnagyobb, a szakemberek által tizes fokozatúnak ítélt közlekedési dugók alakultak ki Moszkvában azok után, hogy a mínusz 17–24 Celsius-fokos fagyok mellett erős széllel kísért hóesés kezdődött a 12 milliós nagyvárosban.

A fővárosi hírtelevízió beszámolója szerint a járművek lépésben haladnak a legfőbb útvonalakon, holott azok általában három- vagy többsávosak. A nagy körgyűrűkön sem jobb a helyzet, és – mint a televízió helyszíni tudósítója élő adásban beszámolt róla – sokkal több a baleset, mint általában, ezért is torlódnak a járművek.

Elsősorban reggel, a munkába igyekvőknek kellett a szokásosnál több időt eltölteni autójukban vagy az autóbuszokban, trolikon és marsrútkákban, a meghatározott útvonalon közlekedő mikrobuszokban. Napközben sem javult a helyzet, a munkaidő leteltével hazafelé is többórás dugóban várakozásra számíthatnak a moszkvaiak. A legkritikusabb a helyzet a központban és a főváros déli részén, és estére egyetlen hatalmas egybefüggő dugóvá vált az egész úthálózat.

Az orosz fővárosban nem csak a rendkívüli időjárási körülmények közepette alakulhat ki közlekedési káosz. A több millió gépjármű mellett a rossz közlekedési morál is oka annak, hogy gyakorlatilag állandósultak a dugók Moszkvában, amelynek lakóit csak a jól fejlett metróhálózat segítheti ki a szorult helyzetből.

Kapcsolódó hírek