Mozdonyt, kocsit, vezérlőt ad el a Škoda a DB Regiónak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.06.18. 19:00
109E_0

A 2016-os év végén cseh gyártmányú ingavonatok járnak majd Bajorország egyik legfontosabb vasútvonalán. A Škoda szárnyalóan büszkélkedő sajtóközleményéből kiderül, hogy hat ingavonatszerelvény gyártására nyert pályázatot a plzeňi vasútijármű-gyártó cég.

A Cseh Vasutak vonatán is jól mutat a mozdony<br>(a másképp nem jelölt fotók a szerző felvételei)

A BEG (Bayerische Eisenbahngesellschaft) 2012-ben írt ki pályázatot a Nürnberg–Ingolstadt–München vasútvonal kiszolgálására. Ezt a Deutsche Bahn leányvállalata, a DB Regio nyerte meg. Ezt követően a DB Regio írt ki  pályázatot az erre a célra megfelelő vasúti járművek beszerzésére. Ezt a Škoda Transportation nyerte meg ingavonataival. A 2,6 milliárd korona összértékű beszerzés hat Škoda 109E típusú mozdony, s az ehhez csatolt betétkocsik (szerelvényenként öt), valamint hat vezérlőkocsi gyártásáról szól. Az ingavonatok 190 kilométer per órás sebességgel képesek majd haladni.

Ugyanaz a gép szlovák egyenruhában<br>(fotó: Škoda Transportation)

A Škodának ez az újabb nemzetközi siker még talán a nem régen megkötött kínai ügylettől is többet ér – persze inkább eszmei értéke miatt, ugyanis első alkalommal sikerül a plzeňi járműgyártó cégnek a nagyon erős német piacra, sőt egyáltalán Nyugat-Európába betörnie. A német ügyfél nagyon igényesnek számít, a Škoda a lehető legjobb technikát szolgáltatja majd a DB Regio számára. A 109E típusú Messerschmitteket Plzeňben gyártják, a kétszintes vezérlő- és betétkocsikat pedig az ostravai leányvállalat készíti. Az elektromos felszerelést és szerkezeteket a Škoda Electric szolgáltatja. A szerelvények minden téren megfelelnek a kor követelményeinek, tehát alacsonypadlósak, klimatizáltak lesznek, gyárilag beszerelik a wifit is. Egy szerelvény másodosztályon 679 ülőhelyet kínál, s 26 elsőosztályút, ebből 82 ülés hosszanti oldalelrendezésben lehajtható lesz. 37 kerékpár számára is alakítanak ki helyet, s két hely a mozgáskorlátozottak számára lesz fenntartva. Külső és belső kamerás megfigyelőrendszert is telepítenek.

Itt egymás mellett a rokonok

Bizonyára nagyon odafigyelnek majd a csúcstechnológia nyújtására, s a lehető legprecízebb munka végzésére, hiszen a német ügyfél igazán jó referenciának is számít a jövőre nézve.

Kapcsolódó hírek