Múzeumok éjszakája, Aeropark: titokzatos fények a repülőtéren

iho   ·   2020.07.04. 09:00
cim

Megint egy nosztalgikus megjegyzés a szerkesztő részéről: sokszor lehettem kölyökkoromban Ferihegyen, és bámészkodhattam a teraszról, de a legvarázslatosabb élmény az volt, amikor a (még nem tudtam, hogy így hívják) 31-es küszöb irányából egyszerre megjelentek a fényszórók, amint a gép, amelynek körvonalait még nem is lehetett látni, szépen leereszkedett a betonra. Vagy később, mondjuk egy-egy őcsényi bajnokság alkalmával, amint az ember besétált a nagy mező tágas sötétjébe, a gyönyörű hosszúszárnyú nagykategóriás vitorlázógépek sorfala előtt... Az éjszakai repülőtér még akkor is fantasztikus helyszín, ha épp nem repülnek a gépek.

(fotók: Aeropark)

A ferihegyi Aeropark már korábbi alkalmakkor is érzékeltette, mennyire különleges hangulata van a szép, megvilágított repülőgépeknek, vagy akár a pilótafülkéknek a maguk sokaknak rejtélyes fényeivel a műszerfalon. És ha ezt a rendkívüli vizuális hatást remek találkozásokkal lehet összekötni, az bőven tetézi az élményt.

A Múzeumok éjszakája már késő délután kezdődik, kapitányok várakoznak a látogatókra a pilótafülkékben, majd lesz Aero Talkshaw olyan remek résztvevőkkel, mint Szüle Zsolt 747-es kapitány, vagy Józsa Dóra légutaskísérő.

Közben járműbemutató: speciális reptéri eszközök, vontatók, illetve Ferihegy olyan egykori és újjászületett autói, mint az előteres Wartburg, a Malév-Zsiguli, az „ötkerekes” Saab vagy a szuperhosszú VIP-Volvo, és ezeket ki is lehet próbálni!

Este hétkor lesz a reptéri tűzoltók és mentősök bemutatója, az egyik 154-esen a légiutaskísérő Bánki Dóra ismerteti meg a látogatókat a szakmája érdekes részleteivel, közben pedig folyamatosan zajlanak a gépeket sorra felkereső vezetett túrák. Az éjszakai reptérlátogatásokat (egykori, megújított reptéri buszokkal) csak azért nem érdemes részletezni, mert - ezekre már minden hely foglalt.

Ami pedig magát az Aeropark látogatását illeti, egy hasznos tanács: mivel ilyenkor a szokottnál is többen érkeznek, ajánlatos a belépő a Park portálján át előre online megvásárolni.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek