Nagy tervek Szerbiában: két új légikikötő!

iho/repülés   ·   2021.04.07. 09:00
vinci-airport-1-1-08

Új belgrádi reptér, a Nikola Tesla alapos felújítást kap, lesz-e még egy pályája? Újvidék: légi teherszállító központ, kapcsolódik-e a Belgrád–Budapest vasúthoz?

A jelenlegi belgrádi nemzetközi reptér, a Nikola Tesla bővítésére nincs hely, ezért szerepel a szerb építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-minisztérium most nyilvánosságra hozott terveiben egy teljesen új  légikikötő építése, amely 2035-re kell, hogy elkészüljön, a Nikola Teslától mintegy tíz kilométerre nyugatra, a városközponttól 24 kilométerre, Dobanovici mellett – olvasható az ExYu Aviation portálon. A beszámoló hangsúlyozza, hogy az új reptér ugyanúgy az E70-es autópálya mellett fekszik, vagyis a megközelítése a mostanihoz hasonló lesz – a közleményben nem szerepel külön gyorsvasúti kapcsolat kialakítása.

Az új légi komplexum ezer hektáron épül, három pályával, két terminálépülettel, két cargoközponttal és egy logisztikai, illetve vámszabad zónával. A pályák és a létesítmények a jelenlegi legnagyobb gépeket is képesek lesznek kiszolgálni.  

Az új belgrádi reptér valószínű helyszíne, a mostanitól tíz kilométerre

A Nikola Tesla mindeközben alapos modernizáláson esik át, vagyis a tervek továbbra is számolnak vele. A beruházók egyike maga a reptérkezelő: a francia VINCI Airports huszonöt évre szóló koncessziós szerződés értelmében 2043-ig marad gazdája a repülőtérnek.

A munkálatok nagy részét a következő három évre tervezik, a 730 millió eurós költségekbe nemcsak a terminál, hanem az egyetlen pálya felújítása is belefér, de vannak más híradások, amelyek egy második, 3500 méteres pályáról is beszélnek, ennek helyét azonban tényleg nehéz elképzelni jelenleg. Az biztos, hogy a forgalmi előteret is alaposan megnövelik. Érdekes részlet, hogy a reptér energia-ellátását jelentős részben napenergiából fedeznék, az évi utaskapacitás pedig 15 millióra nő, az utolsó légiközlekedési „békeévben”, 2019-ben, a repülőtéren 6,2 millió utas fordult meg, az új és az eddigi, de bővített repülőtér összesen 40 millió utas kiszolgálását teszi lehetővé a szerb fővárosnak.

A Nikola Tesla bővítési látványterve (fotó: VINCI)

A másik vadonatúj repülőtér Újvidék központjától 15 kilométerre épül majd, az A1-es autópálya mellett, részletes adatok nincsenek még róla, de a minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy mivel ez egy meglévő fontos vasútvonal közelében működik majd, igen vonzó lehet a légi teherszállítás számára. A híradásokból egyelőre nem derült ki, hogy vajon az Újvidéktől északra fekvő, Cseneji reptér bővítéséről, felfejlesztéséről van-e szó, amelyet a helyiek terveztek ugyan, de elsősorban kisebb utasszállítók fogadására. Az is érdekes, hogy ha valóban cargoreptérről van szó, vajon hogyan kapcsolódik logisztikai központként a tervezett Belgrád–Budapest vasútvonalhoz.

Veréczi Zsuzsa, a Történetek a Balkánról című, repüléssel is foglalkozó blog tulajdonosa mindehhez azt tette hozzá kérdésünkre, hogy szerbiai repülő portálok a bejelentés ellenére szkeptikusak a tervekkel kapcsolatban. A Szerb Köztársaság Területrendezési Tervében (PPRS) valóban szerepel egy második belgrádi repülőtér a jelenlegitől 10 km-re nyugatra, Belgrádtól 24 km-re az E70-es autópálya közelében a Grmovac-Dobanovci-Dec útvonalon, és egy új újvidéki repülőtér Újvidéktől mintegy 15 km-re délkeletre, az A1-es autópálya közelében, a Kovilj - Šajkaš - Budisava szakaszon. A tervek azonban nem jelentik a létesítmények megépítését. Egyes hírek említik Csenej korszerűsítését és egy teljesen új repülőtér építését, de Belgrád közelsége miatt nem indokolt nagyobb repülőtér építése. Szerbiában a hivatalos adatok szerint jelenleg 18 nyilvános légközlekedési engedéllyel rendelkező repülőtér, és 14 használati engedéllyel rendelkező repülőtér van, ezeket nem lehet kereskedelmi forgalomra, vagy pilótaképzésre használni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek