Nagysebességű vasúti hálózatfejlesztést támogat az EIT InnoEnergy

iho/vasút   ·   2022.11.23. 09:00
00_magrail

A hyperloop-koncepció ihlette MagRail-technológia gyorsabb elterjesztését segítendő az EIT InnoEnergy befektetett a nagysebességű vasúti hálózatok legújabb generációját fejlesztő Nevomo vállalatba. A meglévő vasúti infrastruktúra korszerűsítésére szabadalmaztatott megoldás a mágneses lebegtetés és a lineáris motor működési elvét ötvözi, ami lehetővé teszi az akár 550 kilométer/órás sebesség elérését is. Az EIT InnoEnergy tranzakciója része a Hutter Private Equity, ValueTech Seed és a Seedrs befektetőkkel ez év elején létrejött ötmillió euró összértékű megállapodásnak.

– A Nevomo technológiája a hiányzó láncszem a jelenlegi, gyakran elavult vasúti infrastruktúra és az olyan új nagysebességű rendszerek között, mint amit a hyperloop is kínál. Nekik köszönhetően nemcsak felgyorsítható a fenntartható, hosszú távú közlekedés új technológiájának bevezetése, hanem jelentősen csökkenthetőek az átállással járó költségek is – jelentette ki Lucienne Krosse, az EIT InnoEnergy hyperloop-portfolióért felelős munkatársa.

A Nevomo arra vállalkozik, hogy megnövelje a hagyományos vasutak hatékonyságát a hyperloop-technológia által ihletett meghajtási, felfüggesztési, vezérlési és IoT-megoldások alkalmazásával. A MagRail-technológia a meglévő vasutak kapacitásának és képességének egyszerű, gyors és költséghatékony bővítését teszi lehetővé, ugyanakkor fokozatosan közelít a vákuumvasút-technológiához.

A Nevomo MagRail első, 1:5 méretarányú demóváltozatát még 2019-ben mutatták be, amit 2020–2021 telén sikeres, közepes méretű tesztek követtek. Tavaly a vállalat megkezdte Európa leghosszabb, passzív mágneses lebegtetés tesztelésére szolgáló pályájának építését a lengyelországi Nowa Sarzynában. Ennek az évnek a közepére az összes szükséges részegység telepítése befejeződött, és augusztusra leszállították már a felműszerezett, valós méretű tesztjárműveket is. A kísérletek várhatóan 2022–2023 telén zajlanak.

A Nevomo olyan vállalatok mellé csatlakozik az EIT InnoEnergy hyperloop-portfoliójában, mint a holland Hardt Hyperloop és a spanyol Zeleros Hyperloop.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek