Négy főúton kötelező a hólánc

MTI   ·   2012.12.08. 14:56

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye kilenc kistérségére, a komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és a szigetvári régióban rendelt el figyelmeztetést az erős szélre és a hófúvásra való tekintettel. Ezeken a helyeken a viharos erejű - 70 km/órát-t is meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívják, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Baranya megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősített szolgálattal készül a rendkívüli időjárásra.

A Magyar Kozút Nonprofit Zrt. eközben Baranya megyében a 6-os és a 67-es főút mellett már az 56-os főúton, illetve Somogy megyében a 66-os főúton is kötelezővé tette a hólánc használatát.

A 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, a 66-os főúton pedig Szentbalázs és Gödre között kötelező a hólánc használata. A társaság közleményében úgy fogalmaz: ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának déli összesítése alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely-Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen mínusz 9 fok alatti hideget mértek.

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas.

Elakadt kamion a hóban Pécs és Kozármisleny között az 5711-es út és az M60-as autópálya csomópontjánál <br >(fotó: MTI, Sóki Tamás)

Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a légmozgás erőssége.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Országosan jelenleg a közútkezelő csaknem 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén.

A havazás és a csúszós utak miatt az M7-es autópályán egy kamion, az M70-es autóúton pedig egy tehergépkocsi hajtott árokba Zala megyében. A balesetben személyi sérülés nem történt - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese.

Az M7-es autópályán egy szőnyegszállító kamion hajtott az árokba. A műszaki mentés idejére a Budapest felé haladó szakaszon, Becsehely térségében, félpályás útlezárást rendeltek el. Az M70-es autóúton, Csörnyefölde környékén, a 15-ös kilométerszelvénynél egy tehergépkocsi hajtott az árokba. Az érintett útszakaszon félpályás útlezárás van érvényben.

Árokba csúszott kamion az M7-es autópályán Becsehely közelében<br >(fotó: MTI, Varga György)

A közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta; a zalai közutakon több mint negyven munkagép dolgozik. A megyében minden út járható, de az utak havasak, latyakosak, ezért csak nehezen lehet közlekedni.

Az ügyeletes hozzátette; a legnagyobb problémát a kamionok okozzák a közlekedésben, mert nagyrészük "tükörsima" gumival indul útnak, ezért gyakran elakadnak az utakon. Szombaton a délelőtti órákban kilenc megrekedt kamiont kellett menteni Bak térségében, a 75-ös úton.

Kapcsolódó hírek