Négysávossá bővül a 33-as számú főút egy szakasza Debrecennél

iho/közút   ·   2022.02.24. 12:00
00_33-as_fout

A több mint két kilométeres szakaszon jelentős a forgalom, így a kapacitásbővítés lehetővé teszi annak eloszlását, és ezáltal a közlekedés biztonságosabbá válását is. A fejlesztés garantálja a jelenleg kialakítás alatt álló Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet gyorsabb megközelíthetőségét is.

A kivitelezés során 2,2 kilométeren bővítik a 33-as számú főút az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és az M35-ös autópálya közötti szakaszán meglévő, kétszer egy sávos részét kétszer két sávosra. A főút részeként egy kétszer két sávos közúti híd és egy egysávos direkt ág átvezetése épül meg a 108-as vasútvonal felett, csomóponti ágak, új jelzőlámpás csomópontok, párhuzamos gyalog-kerékpárutak és mezőgazdasági földutak kialakításával.

A munkák során várhatóan 11 ezer köbméter hidraulikus kötőanyagú és 12 ezer 100 köbméter bitumenes kötőanyagú pályaszerkezet épül meg. A kivitelezői feladat része

  • négy jelzőlámpás csomópont kialakítása,
  • egy 95 méteres és
  • egy 92 méteres, vasút feletti műtárgy építése is.

A 108-as vasútvonal feletti átvezetésre szolgáló direkt ág műtárgy háttöltésének kialakítása mintegy 1260 köbméter üveghabból valósul meg. Ezt az innovatív, újszerű technológiát elsőként alkalmazzák ezen projekt esetében is. Megkezdődtek a közműfeltárások, valamint a humuszleszedési, illetve a geodéziai, az erdőirtási és fakivágási tevékenységek zajlanak. A beruházás várhatóan 2023 év végén fejeződik be.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Strabag Építőipari Zrt. végzi nettó 17 milliárd 500 millió forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek