Nem lesz ingyen áram, de a tarifa megállapítása még odébb van

iho   ·   2016.11.21. 11:15
00kicsi

Krisztus koporsáját sem őrizték ingyen – ezzel a mottóval vezethetnénk fel azt a hírt, amelyet a Világgazdaság nyomtatott kiadásából vett át az Index. Az elektromos autók töltésének tarifamegállapításáról van szó, ugyanis tesztüzem idején például több benzinkúton is ingyenesen lehetett „tankolni” a villanyautókat. A nyilvános töltőállomásokon kívül azonban létezik, megvásárolható és beépíthető akár a saját garázsunkba is egy töltőoszlop, amelyről az áramot a saját villanyszámlánk terhére tölthetjük autónkba,

Az elektromos autók beszerzésére, üzemeltetésére számos támogatás és kedvezmény létezik: a vásárláshoz 10-12 milliós összeghatárig 2-3 milliós állami támogatásról adott ki szándéknyilatkozatot a Nemzetgazdasági Minisztérium, de szó esett a parkolódíj-mentességről, az útdíjak alcsonyabb tarifájáról és a buszsávok használatáról is.

(fotó: Kemsei Zoltán)

Kétélű azonban a kedvezmények rendszere: mivel házi töltőn pénzbe kerül a tankolás, házon kívül azonban ingyenes, a tulajdonosoknak nem mindig éri meg saját töltőt üzemeltetni, az országos lefedettségre a közelmúltban pályázatot is írtak ki, azaz ha nem is benzinkút-sűrűséggel, de mégis országosan tölthetik fel az autókat.

A nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a tankolás díja az áram árán kívül egyéb költségeket: a töltő amortizációját, a karbantartást, az üzemeltetést, a parkolóhely díját is tartalmazza, hatósági ár – a lakossági ellátással ellentétesen – nem javasolt, jövedéki adótartalmat sem terveznek, ezért versenypiaci termék lesz. A szabályozás részleteivel várhatóan 2017 végére készül el a minisztérium, amíg nincsenek meg a hivatalos tarifák, a töltés mindenképp ingyenes lesz.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek