Nem műszaki hiba okozta a magyar Gripen balesetét

MTI/iho   ·   2015.05.25. 11:15
grip_le0

– Értesülésem szerint nem volt műszaki hiba, ami nagyon lényeges tényező – mondta Stropnicky.

– A vizsgálatok eddigi menetéből tudjuk, nem számolnak azzal, hogy műszaki hiba történt volna. Amennyiben műszaki hiba lépett volna fel, akkor természetesen az összes Gripen a Földön marad és a hadgyakorlat nem folytatódott volna – pontosította a minisztert Libor Stefánek, a cseh légierő parancsnoka. A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak, jól vannak.

Egy magyar Gripennel kevesebb: egy sajnálatos csehországi szántás, és a roncsok eltakarításának képei. A felvételre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

Stropnicky elmondta, hogy a cseh, a magyar és a svéd szakértők folytatják a baleset kivizsgálását. A magyar gép roncsai a cáslavi repülőtér hangárjában vannak, a pilóták, akiknek semmi bajuk nem történt, pedig már Magyarországon tartózkodnak. A vadászgép roncsainak elszállításáról a magyar félnek kell döntenie. Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője szakértői véleményekre hivatkozva korábban azt mondta, a gépet már nem lehet megjavítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek