Német tüzérségi vontatójármű Poznanban

MTI   ·   2012.08.08. 08:28

A nehéz vontatójármű 66 évet a nagy-lengyelországi Bialobrzeg település melletti vizesárokban töltött, ahonnan csak tavaly emelték ki. A múzeum szerint a felújítás kizárólag a páncélosok lengyelországi szerelmeseinek rendkívül aktív támogatásával sikerülhetett. A rekonstrukciós munkálatokban egyebek között egy magáncég segítette a múzeumot, és a több száz elemből álló lánctalpak összeállítását is egy magánszemély vállalta.

Tomasz Ogrodniczuk, a múzeum szakértője a PAP lengyel hírügynökségnek azt hangsúlyozta, hogy a poznani féllánctalpas jármű a világ egyetlen működő Sd.Kfz 6 típusú példánya. A renoválás során az erősen megrongált eredeti Maybach motort egy Mercedesszel helyettesítették. Hasonlóan jártak el a jármű más hiányzó vagy használhatatlan alkatrészeivel, amelyeket másolatokkal pótoltak.

Az alábbi honlapon is megtekinthető működőképes vontatójármű hivatalos bemutatóját szeptemberre tervezik.

Az öttonnás katonai jármű elsősorban lövegek vontatására szolgált, de néhány fős személyzetet és felszerelést is szállítottak vele. A felújított példányt a németektől a szovjetek szerezték meg, és még 1945-ben is használták, míg el nem süllyedt egy árokban.

A poznani múzeum több második világháborús járművet keltett már életre. Három éve például egy Sturmgeschuetz IV-es típusú löveget újítottak fel, amellyel jelenleg még lőni is lehet.

Kapcsolódó hírek