Németországban nyert tendert a Škoda

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.02.04. 11:15
skodager0

A legnagyobb cseh vasúti járműgyártó újabb nagy fogása Németországban: tízmilliárd korona (110 milliárd forint) értékben gyárt villamos vonatokat a brit National Express megrendelésére. A 2018 és 2030 közötti időszakban a BEG (Bayerische Eisenbahngesellschaft) döntése alapján a National Express váltja fel a Deutsche Bahnt, mint vasúti személyszállítási szolgáltatót. A National Express által kiírt egyszintes villamos vonatokra kiírt közbeszerzési pályázat győztese pedig a Škoda Transportation lett.

A látványterv szerint így néznek majd ki a szerelvények<br>(fotó: skoda.cz)

A cseh járműgyártó összesen harmincnyolc szerelvényt gyárt a Nürnberg környéki vasútvonalakra. A vonatok a Bombardier Talent 2 típusú szerelvényeket váltják majd ki, amelyeket jelenleg még a DB üzemeltet. Az egyszintes vonatok konstrukcióját tekintve nagyban hasonlítanak a Csehországban már ingázó RegioPanterekre. A cseh Škoda a közbeszerzési pályázaton olyan nagy nevű játékosokat előzött meg, mint a Bombardier, Alstom, CAF és Stadler.

Egy RegioPanter beltere Csehországban

Az utóbbi időben egyre sikeresebb a Škoda a németországi piacon. 2013-ban például hat ingaszerelvény gyártására nyertek tendert ugyancsak Bajorországban (a szerelvények mozdonyait is a csehek gyártják) – a Nürnberg–Ingolstadt–München vasútvonalra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek