Népszavazás Stuttgartban

MTI   ·   2011.11.27. 16:26
Az ország délnyugati tartományában négy évtized után először tartanak népszavazást, ahol mintegy 7,6 millióan járulhatnak az urnák elé, hogy döntsenek a 4,5 milliárd eurós (több mint 1200 milliárd forint) nagyberuházásról. A terv ellen az elmúlt év őszén brutális hatósági fellépéshez vezető tüntetések voltak. Az elsősorban a környezetvédők által támogatott tiltakozó megmozdulások résztvevői nem csupán a csillagászati költségek miatt tiltakoztak, de megkérdőjelezték a stuttgarti főpályaudvar teljes átrendezését előirányzó megaberuházás célszerűségét. Annak eredményeként a főpályaudvar egyfajta földalatti átmenő pályaudvarrá válna, különböző csatlakozó vonalakkal, illetve alagutakkal. A feleslegessé váló felszíni vágányok helyén pedig mintegy százhektárnyi terület szabadulna fel, amit városfejlesztési projektekre használnának. Az ellenzők szerint a projekt túl drága és túlságosan gigantikus Stuttgart méreteihez képest, és rendkívül kedvezőtlen környezetvédelmi hatásokkal járna.
A Stuttgart 21 projekt ellen tavaly októberben hatalmas tüntetések voltak, a rendőrség a tiltakozók ellen ugyanakkor maró hatású gázt, illetve vízágyúkat vetett be. Több mint száz tüntető  megsebesült, egy nyugdíjas fél szemére megvakult, és a brutális hatósági fellépésnek parlamenti folytatása lett.
A projektet évekkel ezelőtt még az akkori kereszténydemokrata (CDU) többségű tartományi parlament hagyta jóvá. A  márciusban tartott helyi törvényhozási választásokon azonban a CDU kiszorult a hatalomból, és Németország történetében először egy tartománynak Winfried Kretschmann személyében „zöld” miniszterelnöke lett. A Zöldek pedig a  szociáldemokratákkal alakítottak koalíciós kormányt. Külön érdekesség ugyanakkor, hogy míg a környezetvédők – Kretschmann miniszterelnökkel az élen – a Stuttgart 21 ellen vannak, a koalíciós partner szociáldemokraták támogatják azt.
A legfrissebb felmérések szerint a lakosság csaknem fele-fele arányban megosztott a megaprojekt jövőjét illetően, bár az ellenzők csekély többségben vannak. Az elutasításnak azonban komoly alkotmányos feltételei vannak. Az alaptörvény szerint ugyanis a projekt meghiúsításához nem elég az egyszerű többség, hanem az szükséges, hogy a szavazásra jogosultak legkevesebb egyharmada – azaz 2,5 millió baden-württembergi szavazópolgár – a Stuttgart 21 ellen adja le voksát. Az első részeredmények éjfél előtt várhatóak.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Elkezdik felújítani Veszprém vasútállomását

iho/vasút   ·   2023.02.03. 09:00

Idén Veszprém tölti be Európa Kulturális Fővárosának szerepét, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. A programhoz kapcsolódva Veszprém vasútállomás felújításának első üteme február elején megkezdődik.