Nosztalgiázzon és túrázzon a Zsuzsi gőzössel a hétvégén

iho/vasút   ·   2021.10.22. 10:20
zsuzsivasut_harmashegyi_erdo

A népszerű kirándulóvonaton kívül vezetett és egyénileg bejárható túrák, madárbemutató, kézműves foglalkozás és fotókiállítás is várja az utasokat Hármashegyalján.

A Zsuzsi Erdei Vasúttal az október 23-i hétvégén is érdemes lesz kirándulni, már csak azért is, mert az ünnep alkalmából szombaton újra robog a nosztalgia gőzös. Az októberi ősz, az ezernyi színben pompázó természet szinte csábít arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, ennek okán a debreceni kisvasút mindenkit hív az Erdőspusztákra, melynek varázslatos tájain 139 éve robog a Zsuzsi, Magyarország legidősebb keskeny nyomközű kisvasútja.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk alkalmából újra közlekedik a Zsuzsi gőzmozdony, ami kereken 10 órakor indul a Ruyter utcai állomásról. Érkezést követően az utasokat egy kiállításmegnyitóval várják Hármashegyalján a Természet Házában; dr. Kovács Róbert, a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör Egyesület elnökének és Nagy János, a Zsuzsi Erdei Vasút vonatvezetőjének gyönyörű fotóiból nyíló tárlatot Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója nyitja meg. Ezt követően az érdeklődők különleges túrára indulhatnak Varga Edit természetpedagógus, Imre István solymász és a Madársuli növendékeivel. Edit és István túravezetése mellett Jenő, a vándorsólyom és Törpi, a kis bagoly mutatja majd az utat. Túra közben a gyerekek kezükbe vehetik a madarakat és velük együtt barangolhatják be az aranyló őszi hármashegyi erdőt. A kiránduláson a Katedra Színházi Műhely színjátszó csoportja és a TiZsu Arte gondoskodik még az élményteli programokról. A gőzmozdony a program végén, 13 óra 30-kor indul vissza Debrecenbe.

Vasárnap is érdemes lesz útra kelni a Zsuzsival és egy családi, baráti kirándulás keretében felfedezni a hármashegyi erdő csodáit. Ebben Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök lesz a családok segítségére: a Magyar Turisztikai Ügynökség 2019 júniusában indított nagyszabású országos Kajla-kampányához a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozott mint pecsételőpont, idén nyáron egyik kocsijuk kapott új, kajlás külsőt, továbbá Hármashegyalján megnyitottak egy Kajla-tanösvényt is. Vasárnap ezt fedezhetik fel a családok egy önállóan teljesíthető túra keretében, amit érdekes feladványok tesznek még élményszerűbbé. A tanösvényt végigjárva a családok játékos, interaktív formában ismerhetik meg a hármashegyi erdő természeti csodáit, miközben csodálatos erdei környezetben és jó levegőn tölthetik együtt az időt. A túra végén természetesen a jutalom sem marad majd el.

A Zsuzsi-vonat a szombati gőzmozdony indulását leszámítva az alábbi menetrend szerint közlekedik a hétvégén:

  • a Ruyter utcai állomásról 9 óra 15-kor és 13 óra 30-kor indul;
  • Hármashegyaljáról pedig 12:00 órakor és 15:30-kor indul vissza.

(Nyitóképünkön a Zsuzsi Erdei Vasút sínpárja fut a hármashegyaljai erdőben. Kép forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek