Növeli mátranováki gyárának versenyképességét az Alstom

MTI/iho   ·   2021.11.21. 18:00
00_alstom_matranovak

Az Ipar 4.0 gyártási technológiákkal és új tevékenységekkel.

Az Alstom közleményében kiemelte, a vállalat célja, hogy európai gyárainak többségébe Magyarországról szállítsa a vasúti forgóvázakat.

A magyar mobilitási piac egyik meghatározó foglalkoztatója és gyártóvállalata Mátranovákon magas minőségű, személy- és gyorsvonatokhoz, metrókhoz és villamosokhoz használt, hegesztett acél forgóvázkereteket gyárt, amelyeket 100 százalékban európai gyáraiba exportál. A tervezett fejlesztésekkel nem csak a gyártás volumene, de annak helyi hozzáadott értéke is növekedhet. Az Alstom a jövőben európai gyárainak többségét a Magyarországon készült forgóvázakkal tervezi ellátni.

A Mátranovákon évente gyártott 1600–1800 forgóvázat jelenleg kizárólag Németországba és Franciaországba exportálják, ahol az Alstom német, francia, osztrák, olasz, spanyol, svájci, belga, svéd magán vasúttársaságoknak gyártott vasúti járműveibe építik be.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, összhangban a kormány vasúti járműgyártásra vonatkozó stratégiájával, a tervezett fejlesztésekkel képessé kívánják tenni mátranováki gyárukat a hazai vonatok és metrószerelvények, valamint mozdonyok és egyéb vasúti járművek forgóvázainak helyben történő gyártására.

Az Alstom a mátranováki üzemének jelenlegi 660 fős létszámát növelni tervezi a következő években. A fiatal munkavállalók bevonása érdekében a cég együttműködik a miskolci egyetemmel, helyi képzési központokkal, valamint elindította a kereskedelmi és iparkamara által akkreditált, saját szakmai képzési programját is.

Az Alstom mátranováki gyárának exportvolumene évi 35–40 millió euró, amely a tervezett fejlesztésekkel összhangban várhatóan növekedni fog. Ennek elérése érdekében a vállalat fokozottan épít majd a mintegy 150 magyar vállalkozást is magában foglaló beszállítói hálózatára, és növelni tervezi a mintegy 3 milliárd 700 millió forint értékű magyarországi beszerzéseit.

A magyarországi érdekeltség része az Alstom hétezer munkavállalót foglalkoztató Közép- és Kelet-Európai (CEE) klaszterének, amelyben kilenc országban gyártó-, további nyolc országban pedig kereskedelmi képviselettel van jelen a vállalat.

A cég Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, mátranováki forgóvázkeret-gyárában pedig, amely Nógrád megye egyik legnagyobb munkaadója, több mint 660 embert foglalkoztat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek