Nyereséges a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.08.28. 18:00
Pend_01

A Cseh Vasutak Csoport 441 millió koronás (5,7 milliárd forint) nyereséggel zárták az idei első fél évet, ami nem kevesebb, mint 68 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Tavaly ilyenkor 262 millió korona (3,4 milliárd forint) volt a nyereség.

Prágában nyúlik a főpályaudvar előtti alagútba az Ostraváról érkező Pendolino<br>(fotók: Václav Rubeš)

A vállalati csoportként működő Cseh Vasutak mindkét üzletága, a személyszállítás és a teherszállítás is nyereséges volt az első félévben, sőt a leányvállalatok is. A ČD 2019 első félévében 91,6 millió utast szállított, ami éves összehasonlításban 2,5 százalékos növekedés. A személyszállítási üzletág bevételei 800 millió koronával (10,8 milliárd forint) 12,8 milliárd koronára (166,4 milliárd forint) nőttek. Az üzemeltetési költségek azonban ugyancsak nőttek, például az elektromos energiáért a vasúttársaság ötödével többet fizetett, mint a tavalyi első félévben. 130 millió koronát (1,7 milliárd forint) fizetett ki a vasúttársaság például a vonatpótló autóbuszokért.

A személyszállításban a nyereség 85 millió koronát tett ki, ami nagyon jó eredménynek számít, mert a korábbi időszakokban ez rendre veszteséges volt. A vasúttársaság szerint a nyereség a megnövekedett utasforgalom következménye. Elsősorban a távolsági járatokat használja most több utas, ahol a növekedés 6,8 százalékos volt. Az utasforgalom alapvetően azt követően kezdett el dinamikusan növekedni, hogy tavaly szeptemberben bevezették az állam által garantált kedvezményrendszert, miszerint a fiatalok és a nyugdíjasok 75 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a vasúton és az autóbuszokon. A menetjegyek ára közötti különbséget az állam a közlekedési társaságoknak megtéríti.

Bármit bárhova - jelzi a ČD Cargo Persingje az Elba fölött feszülő vasúti hídon Ústí nad Labemben

A vasúti teherszállítás nyeresége az első fél évben 270 millió koronát tett ki, ami éves összehasonlításban 20 százalékos csökkenés. A ČD Cargo a figyelt idúszakban 33,4 millió tonna árut szállított. A cseh vas)ti teherszállítási piacon továbbra is vezető szerepet tölt be, piaci részesedése 60 százalékos.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek