Odaveszett konténerek

iho/hajózás   ·   2024.07.12. 08:00
CMA CGM Benjamin Franklin

A 18 ezer TEU-s konténerhajó, a CMA CGM Benjamin Franklin kemény viharba futott Dél-Afrika partjainál, a fedélzetéről 44 konténer a tengerbe borult, további harminc pedig megrongálódott.

Az eset még július 9-én történt, miközben a 2015-ben épített konténerhajó Ázsiából, közelebbről Szingapúrból indulva Rotterdamba tartott. Az incidens miatt azonban kénytelen megszakítani útját Fokvárosban, ahová várhatóan 13-án reggel hétkor fog megérkezni.

A CMA CGM közleménye szerint a legénység nem sérült meg sem a viharban, sem a konténerek vízbeesésekor, a hajó pedig teljesen tengerképes. Azt is megállapították, hogy a tengerbe veszett konténerek olyan árut tartalmaztak, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre. A történtek után Fokvárosban felmérik a helyzetet, és megtesznek minden lényeges és szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a hajó biztonságban folytathassa útját.

Nem egyedi, ami a most Dél-Afrika partjainál történt: tavaly összesen 221 konténer hullott a hajókról tengerbe. Ez meglehetősen csekély mennyiség ahhoz képest, hogy tavaly a kereskedelmi tengerhajózás hozzávetőlegesen 250 millió konténert szállított. A múlt évben elhagyott 221 konténer körülbelül harmadát később sikerült kiemelni a vízből.

A CMA CGM Benjamin Franklin (IMO: 9706891) máltai lobogó alatt közlekedő konténerszállító hajó. Teljes hossza 399,2, szélessége 54 méter. A francia logisztika cég a világ harmadik legnagyobb konténerszállító vállalata, 2023-as éves árbevétele 47 milliárd dollár volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek