Orosz–ukrán háború: egyre több nemzetközi vonat áll le

iho/vasút   ·   Frissült: 2022.02.25. 15:00
zssk813

A szlovákok felfüggesztették az Ukrajnába átjáró nemzetközi vonatokat, hamarosan a magyar–ukrán határon is leállhat a forgalom. A csehek evakuációs szerelvényeket küldenek.

Friss infromációk:

Ma éjféltől nem szállhat le orosz felségjelű repülőgép Csehországban, viszont a légtér az átrepülésükhöz nyitva marad. Az Aeroflot Moszkva–Prága és Szentpétervár–Prága közötti járatokat nem engedik leszállni. A Smartwings egyelőre még indít Szentpétervárra járatot, de Rosztovba, Kazanyba és Szamarába már nem.

* * *

Ma este Bohumínból két különvonat indul Przemyslbe (PL/UKR), tizenhárom kocsival, lesz rajta postakocsi is a nagyobb poggyászoknak. A vonatok teljesen humanitárius jellegűek, ingyen lehet őket igénybe venni. Visszafelé szombaton indul a két vonat, egészen Prágáig jön majd.

* * *

Két ukrán hálókocsi ma hajnalban még belépett Magyarországra egy vonattal később, de csak a Keletibe mentek. Erősítő kocsik vannak Záhonyban, most éppen négy kocsival mennek a kishatárvonatok. Csapon tele van az állomás, nem engedik oda a férfiakat.

 

Korábban írtuk:

Az Ukrajnát megtámadó orosz invázió következtében csütörtökön kialakult háborús helyzet a vasúti közlekedésre is rányomja bélyegét. A szlovák vasút ZSSK például további intézkedésig – de legalább két hétre – leállította a szomszédos Ukrajnába közlekedő járatait: négy személyvonatot és négy regionális gyorsvonatot Tiszacsernyő és Csap, valamint Kassa és Munkács viszonylatában. Esélyt látnak azonban evakuációs szerelvények kiállítására, melyekkel a háború elől menekülő civilek közlekedését segítenék.

A ZSSK igazgatóságának elnöke, Roman Koreň elmondta: aktivizálták a vasúttársaság válságstábját, továbbá kapcsolatba léptek a szlovák közlekedési minisztériummal a további lépésekkel, valamint az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatosan, például az evakuációs szerelvények kiállításáról. A szakember együttérzését fejezte ki a szomszédos ország lakosai és kollégái iránt, remélve, hogy az erőszak hamarosan véget fog érni, és az élet visszatérhet a normális mederbe – számol be a Rail Tech.

A szlovák közlekedési minisztérium azonnali hatállyal elrendelte, hogy az összes Szlovákiában közlekedő vonaton útlevél felmutatása mellett térítésmentesen utazhatnak az ukrán állampolgárok. Még az intercity-vonatokat is igénybe vehetik helyjegy váltása nélkül. A lépés az autóbuszközlekedést nem érinti.

A harcok első napján a legtöbb vonatot még le tudta közlekedtetni az ukrán vasúttársaság UZ (Ukrzaliznytsia), mindössze a Harkovba tartó járatokat törölték. Február 25-én, pénteken viszont már egyre több vonat állt le, köztük a kijevi régió számos elővárosi járata, ezen felül sok vonat az odesszai és lvivi régiókban, valamint az ország keleti részén, Harkov környékén. Ezen kívül sok járat nem jutott el menetrend szerinti végállomásáig. A vasúttársaság közleményt adott ki, kiemelve, hogy mindent megtesznek azért, hogy a helyzettől függően közlekedni tudjanak a vonatok az érintett régiókban. Az UZ az utasoktól megértést kér, továbbá hogy tartsák maguknál a személyazonosító dokumentumaikat arra az esetre, ha vizsgálatra lenne szükség, valamint hogy gondosan figyeljék a hangosbemondásokat az állomásokon.

A helyzetet látva a Cseh Vasutak (ČD, České Dráhy) a Twitteren már csütörtökön fel is ajánlott jó néhány vasúti személykocsit, hogy az Ukrajnából érkező menekülteket a megfelelő cseh és ukrán hatóságokhoz szállítsák. A vasúttársaság számításai szerint a szerelvények hatezernél is több ülőhelyet fognak tudni nyújtani. A vonatokat viszont először el kell juttatni a nem szomszédos Ukrajnába. A csehek is ingyenessé tették az ukrán állampolgárok utazását a vonatokon, sőt hálókócsikat ajánlottak fel szállásként az esetleges menekülteknek. Információink szerint a velimi VUZ kutatóintézet megszakította az együttműködést az Oroszországi Vasutakkal (RZSD) és a fehérorosz vasutakkal.

Az RZSD eközben Moszkvával egyeztetve bővítette kapacitását: február 24-én több mint 3600 ülőhelynyi plusz szerelvényt állított forgalomba a dél-oroszországi városok felől, másnap pedig már ötezernél is többet.

A vasúti személyszállításra használt egyen magyar–ukrán határátmeneten, Záhony és Csap között jelenleg még közlekednek a személyvonatok, sőt a Záhony–Csap kishatárforgalmi járatok megerősítve, hat fecske Bhv kocsival járnak. A Latorca Intercity Budapest és Munkács közötti közvetlen kocsija viszont információink szerint már csak ma este tér vissza Munkácsról az IC33-assal, közlekedését további intézkedésig felfüggesztik.

(Az Ukrajnában zajló háborús helyzet miatt a ZSSK leállította a szomszédos országba átjáró összes vonatát. Képünk illusztráció. Kép forrása: ZSSK)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek