Orszagberlet.hu: minden, amit tudni akar az új vármegye- és országbérletről!

iho/vasút   ·   2023.04.17. 12:00
orszagberlet

A MÁV–Volán-csoport által létrehozott weboldal a május elsejétől érvényes vármegye- és országbérlettel kapcsolatban segíti az utasok tájékoztatását és a megfelelő bérlettípus kiválasztását.

Az új bérlettípusnak köszönhetően több ezer, sőt akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között. Április utolsó hetében a MÁV mobilapplikációban elstartol az új, kedvező árú bérletkonstrukció értékesítése.

A vármegye- és országbérlet bemutatására létrehozott orszagberlet.hu honlap a tizenkilenc vármegye térképén ábrázolja az elérhető helyközi távolsági buszokat, valamint a vasúthálózatot. Ugyancsak térképen kereshetők ki az értékesítőhelyek, amelyek között külön jegypénztárakra és automatákra is lehet keresni.

A portál egyik hangsúlyos eleme, hogy több jellemző, gyakran igénybe vett útvonal jelenlegi bérletárait hasonlítja össze az új vármegyebérlet 9450 forintos árával, így szemléltetve, hogy az új típusú bérlettel mennyit takaríthatnak meg az utasok havonta. Az új vármegyebérlettel például Szerencs és Miskolc viszonylatában a jelenlegi 28 ezer 500 forint helyett a harmadába kerül a dolgozói bérlet, a diákoknak 2850 forint helyett csak 945-öt kell fizetniük; a Jászberény és Szolnok közötti ingázásért pedig 42 ezer 900 forint helyett 9450-et, tanulók esetében 4290 forint helyett 945-öt kérnek. A vármegyehatárokat átlépő ingázások esetében a mindössze két vármegyebérlet árába kerülő országbérlet lehet a megoldás: például Győr és Répcelak között 42 ezer 900 forint helyett 18 ezer 900-ba, diákoknak 4290 forint helyett 1890-be kerül a havi közlekedés; a Dombóvár–Pécs viszonylaton pedig 49 ezer 800 forint helyett 18 ezer 900-at, diákoknak 4980 forint helyett 1890-et kóstál.

A rendszeresen hosszabb távú, több megyét érintő utazásokat tervezők arra is választ kaphatnak, hogy a 18 ezer 900 forintba kerülő országbérlet mennyi spórolást jelenthet a korábbi díjtermékekkel szemben. A viszonylati összehasonlításokat nemcsak a teljesárú bérletekre kiszámítva mutatja meg a honlap, hanem a nappali vagy esti tagozatos tanulók, illetve a jogszabály szerinti jogosultak 90 százalékos kedvezménnyel váltható bérletek áraival is összeméri a lehetőségeket. A 90 százalékos kedvezményre jogosultak a vármegyebérletet 945, az országbérletet pedig 1890 forintért vásárolhatják meg. Az oldalon az eddig felmerült leggyakoribb kérdéseket (GYIK) és azokra adott válaszokat is megtalálhatják az érdeklődők, például hogy mely intercity-vonatokat és milyen viszonylatokon lehet felármentesen igénybe venni az új termékekkel.

A mobileszközökre letölthető MÁV appban április utolsó hetétől elindul a vármegye- és országbérlet elővételi értékesítése.

A MÁV–Volán-csoport arra biztatja utasait, hogy az orszagberlet.hu weboldalon böngésszék az információkat, hogy a MÁV appban, a pénztáraknál, automatáknál is egyszerűbbé, gyorsabbá váljon számukra a bérletvásárlás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek