Összetartozók

iho   ·   2017.06.05. 21:15
rmf_kislid

A csíksomlyói búcsúból visszatérőben az összetartozás napján a Boldogasszony-zarándokvonat (13013 számban) Érmihályfalvánál (Valea lui Mihai) hagyta el a román területet.

A CFR és a MÁV közötti megállapodás értelmében magyar dízelek és vezérek, jegyvizsgálók, kocsivizsgálók járnak át Nyírábrányból Érmihályfalvára a vonatokért. A hatvannyolc tengelyt számláló zarándokvonatért két remot dízelgép, a 418 333-as és a 628 324-es érkezett meg rendben az „Érmellék fővárosába”, ahol Nagyvárad felől befutó személyvonatát várta a 418 153-as, classic Csörgő.

Együttállás Érmihályfalván (fotó: Papp György)

A 6811 számban Debrecenbe elindult vonat után a túlnyomórészt magyarajkúak lakta településről és környékéről szép számmal érkeztek helyiek a zarándokvonat fogadására. Eredetileg a nemzetiszínű szalaggal visszafogottan díszített szovjet erőgép adta volna a vonóerőt a Boldogasszony zarándokvonat továbbítása során, a remot Pielstick csak a villamos energiát szolgáltatta volna. Az útiokmányok szigorú vizsgálata és a tekintélyes hosszúságú vonatnál elvégzett teljes fékpróba miatt azonban kellemetlen késés alakult ki, így a remot gépnek is be kellett segítene a vontatásba.

Az együtt kifejtett teljesítménynek köszönhetően csak öt perc késéssel érkezett meg az Erdélyből megtérő vonat Debrecenbe. Hiába, ez alkalomból is bebizonyosodott: az összetartozás, az együttműködés hozhat csak rövid vagy hosszútávon eredményeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek