Pályaudvarcsarnok újra főszerepben

iho   ·   2013.09.07. 18:00
london00

Tizenhat oszlopot és tizennégy boltívet kínált fel a brit nemzeti vasúttársaság a Network Rail a Vale of Rheidol walesi turisztikai keskenynyomközű vasúttársaságnak — írta a BBC News. London Bridge állomás az egyik legrégebbi pályaudvarok közé tartozik az Egyesült Királyság fővárosában, amelyet 1836-ban nyitottak meg, évente ötvenöt millió utas veszi igénybe. A pályaudvart közel hatmillió angol fontból felújítják és fejlesztik, az oszlopokat és a boltíveket innen bontják ki.

A közel 150 éves fémgerendákat hamarosan szakemberek segítségével és darukkal fogják kiemelni az eddigi helyükről és elszállítani az új rendeltetési helyükre. Robert Gambrill a Vale of Rheidol Railway szóvivője a BBC-nek elmondta: több mint egy éve tartó tárgyalás van a kezdeményezés mögött, de a Network Rail munkatársai nagyon segítőkészek voltak a múzeumvasút képviselőivel.

„A tetőcsarnok kiváló lehetőséget ad arra, hogy újra megteremthessük azt a hangulatot, amely a korabeli londoni fejpályaudvarokon volt” - hangsúlyozta Gambrill.

A tetőcsarnok-elemeket a beruházás alatt lévő Aberstwyth-i vasúti múzeum felépítéséhez használják fel, amely hűen tükrözi az XIX. századbeli londoni pályaudvarok mását. A jövőben 9300 négyzetméteres területen pedig szintén egy vasúti skanzen építését tervezi a Vale of Rheidol vasúttársaság Ceredingtonban.

A létesülő múzeumokban olyan angol gyártású mozdonyokat és vagonokat is kiállítanak majd, amelyeket eddig soha senki nem láthatott.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek