Pesa-villamosokat vesz Łódź

iho   ·   2015.01.15. 13:45
400px_pesa_swing_lodz

A járművekről szóló szerződést december harmincadikán írta alá az MPK Łódź és a Pesa. A bydgoszczi gyártó a szintén lengyel Solarist előzte meg a tenderen. A Pesa a 2008-as tíz szerelvényt követően másodszor szállíthat villamosokat Łódź százhúsz kilométer hosszú, méteres nyomtávú villamoshálózatára – írja az International Railway Journal.

Az ötrészes, méteres nyomtávú, egyirányú kocsik teljes hosszban alacsonypadlósak lesznek. A 30,5 méter hosszú, 2,4 méter széles, légkondicionált szerelvények 207 utas befogadására képesek, akik közül negyvenen foglalhatnak helyet. A kocsirészek között hetvenhét centi széles folyosókon lehet közlekedni. Az utascserét négy dupla, valamint két szimpla ajtó segíti – azaz a nyomtávot, a szélességet és a színt nem számítva „ugyanolyanok” mint a szegedi Pesák.

Lódz városa a 2008-as tíz kocsi után újabb huszonkét Swing-villamost vásárol a Pesától méteres nyomtávú villamoshálózatára<br>(forrás: IRJ)

A Swing-villamosokra jegyautomatát, utasszámláló rendszert, valamint valósidejű járműdiagnosztikai szoftvert is telepítenek. Legnagyobb sebességük hetven kilométer per óra.

Łódź közlekedési hatósága szerint ez a város eddigi egyik legnagyobb villamosbeszerzése. Az MPK Łódź a százhatvanhat millió złoty, azaz körülbelül 45,8 millió dollár értékű szerződés negyven százalékát uniós pályázatból finanszírozza. A kontraktus magában foglalja a karbantartást és az azt végző személyzet típusismereti képzését is.

Az első járművek várhatóan 2015 októberében érkeznek Łódźba, és az év végétől állhatnak forgalomba a város legfőbb, kelet–nyugati irányú vonalán, amelyen az új villamosokhoz szükséges átépítés még tart, és a tervek szerint szintén az év végén érhet véget – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek