Pilisszántón indult az Iskola rendőre

iho/közút   ·   2011.09.01. 17:19

Ehhez az eredményhez hozzájárult az „Iskola rendőre” program is, amely az idén a negyedik tanévét kezdi meg 2600 általános iskolában, és 85 középiskolában.

A program tanévnyitóval egybekötött idei indítását ezúttal a Pest megyei, mindössze kétezer lelkes magyar-szlovák kisközségben, Pilisszánton tartották meg szeptember 1-jén, amely a 756 méter magas Pilis-tető déli lejtőjén található. Halmosi Zsolt rendőr dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója az eseményen elmondta: szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettebbek az átlagnál. Ennek fő oka, hogy a gyermekek hosszabb idő után először jelennek meg a mindennapi közlekedésben, még él bennük a vakációhoz kötődő "felszabadult" állapot, de a társakkal való találkozás öröme is csökkenti az életkoruknál fogva alacsony szintű veszélyérzetüket.

A gyermekekre leselkedő veszély másik oldala, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is hirtelen tömegesen jelennek meg közlekedőként az utakon. A forgalomban részt vevő személygépkocsik száma ugrásszerűen megnő, zsúfolttá válnak a belterületi utak, s így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is emelkedik.

A rendőr dandártábornok kiemelte, hogy mindezekre tekintettel a tanévkezdet időszakában a rendőrség kiemelt feladatát képezi a legkisebbek és a legvédtelenebbek, azaz a gyermekek védelme. A rendőrség és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) hosszú évek óta ebben az időszakban tartja az egy hónapig tartó tradicionális tanévkezdeti közlekedésbiztonsági kampányát. Ezzel egy időben folytatódik a 2008-ban megkezdett "Iskola rendőre" program is. Halmosi Zsolt emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évtizedben hazánk a gyermekek közlekedésbiztonsága terén nemzetközi viszonylatban is jelentős sikereket ért el. Míg 1990-ben összesen 3740 gyermek sérült meg közúti közlekedési balesetben, addig 2010-ben már csaknem felével kevesebb, összesen mintegy 2000 gyermekbaleset történt közútjainkon. A húsz évvel ezelőtti 107-tel szemben tavaly már csak húsz gyermek vesztette életét közúti közlekedési balesetben, így a csökkenés mértéke csaknem elérte a 80 százalékot.

„A rendőrség a polgárőrséggel, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal karöltve azért dolgozik, hogy egyetlen gyermek se veszítse el életét közúti közlekedési balesetben” – emelte ki az ORFK rendészeti főigazgatója. Halmosi Zsolt az ORFK-OBB támogatásával két kerékpárt, és egy komplett KRESZ parkot ajándékozott a helyi Szlovák Nemzetiségi Iskolának. A KRESZ park mintegy 1,5 méter magas elektromos közlekedési lámpákból, és táblákból áll, amelyekkel akár egy tanteremben néhány perc alatt létre lehet hozni útkereszteződéseket, és gyakorolni lehet a tanulókkal az éles közlekedési helyzeteket. Az első osztályos tanulók sárga színű, ezüst fényvisszaverővel ellátott, láthatósági nyakkendőt is kaptak a helyi rendőröktől, amely külföldön már bevált, és először alkalmazzák majd Magyarországon.

A rendőrség 2008. szeptember 1-jén hirdette meg az „Iskola rendőre" programot, amelynek célja a rendőrség és a tanintézetek, valamint a rendőrség és a gyermekek kapcsolatának szorosabbá tétele volt. Az „iskolarendőrök" az osztályfőnöki órák keretében a diákokat, míg a szülői értekezleteken, fogadóórákon a pedagógusokat és a szülőket tájékoztatták a programról, annak főbb feladatairól. A helyi rendőri szervek közlekedésbiztonsági versenyeket szerveztek, nyílt napokat rendeztek és lehetőséget biztosítottak az iskoláknak, hogy a helyi kapitányságokra látogatva megismerkedjenek a rendőri munkával.

Az iskolai előadások népszerűsége egyre erősödött, a programnak köszönhetően nagyon sok tanintézet igényelte a tájékoztatókat. Az „Iskola rendőre" programhoz az idén már 2600 általános iskola, és csaknem száz középiskola csatlakozott, a delegált rendőrök létszáma pedig megközelíti a 2100 főt.Az iskolarendőr olyan hivatásos szolgálatot ellátó egyenruhás rendőr, akinek valamilyen kötődése van az iskolához, például gyermeke oda jár, a közelben lakik, vagy a közelben teljesít szolgálatot. Ebből adódóan az iskola rendőre jól ismeri az adott tanintézet és közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét.Az ORFK-OBB valamennyi első osztályos tanulónak „Üzenőfüzetet" készített, - ezeket is az iskolarendőrök juttatják el a címzettekhez - továbbá megújították az „Iskolarendőr a katedrán" című módszertani DVD filmet, mely a közlekedésre nevelést kívánja egységessé tenni.

Kapcsolódó hírek