Pozsonyi visszaesés

MTI   ·   2013.02.06. 19:29

Éves szinten 11 százalékkal esett vissza tavaly a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér (BTS) utasforgalma, ugyanakkor a teherforgalom hasonló arányban emelkedett. Az utasforgalommal ellentétben a teherszállítás terén rekordévet zárt a BTS, forgalma meghaladta a 22 és fél ezer tonnát.

A pozsonyi repülőtér utasforgalma 2012-ben 1 millió 416 ezer fő volt, ennek többségét a menetrendszerű járatok utasai adták. A szlovák fővárosba menetrendszerű járatokat üzemeltető hat légitársaság 28 célállomásra és onnan összesen 971 ezer utast szállított, ez 13,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Nem menetrendszerinti járatokat 2012-ben 17 repülőtársaság indított Pozsonyból, ezek 40 célállomásukból oda és vissza összesen több mint 440 ezer utast szállítottak tavaly, ez 3,4 százalék csökkenés.

A Pozsonyból menetrendszerinti és rendszeres charter járatokat indító légitársaságok közül a Ryanair járatai bonyolították a legnagyobb utasforgalmat, összesen több mint 875 ezer utast szállítva. Ebben a kategóriában a BTS második legnagyobb forgalmát a Danube Wings (mintegy 27 900 utas) könyvelte el, a harmadik helyen a Norwegian Air Shuttle végzett csaknem 27 800 utassal. A kizárólag charter járatokat indító légitársaságok közül 2012-ben a legtöbb utast, több mint 291 ezret a Travel Service szállította. A célállomások közül a Londonból és a Londonba tartó járatokon utazott a legtöbb utas, több mint 291 ezer, a második legnépszerűbb úticél Antalya volt, az oda-vissza közlekedő charter járatot több mint 108 ezren választották.

A pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér Szlovákia legnagyobb és egyben egyetlen, európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító nemzetközi légikikötője, tavaly átadott új terminálja évi 5 millió utas ellátására képes. Az utasforgalom szempontjából a BTS eddig 2008-ban zárta a legjobb évet, akkor 2,2 millió utast kezeltek itt, az utasok száma az ezt követő években folyamatosan csökkent.

Kapcsolódó hírek