Railjet jet helyett?

iho/vasút   ·   2012.02.09. 09:45
00

Érdekes egyensúly alakult ki a nemzetközi vasúti közlekedésben. Egybeesett ugyanis a közlekedés sok ágazatát akadályozó hideg időjárás a Malév talán várt, de mégis hirtelen leállásával. A MÁV-Start Zrt. gyorsan reagált a rendkívüli helyzetre, megerősítette információs szolgálatát, és honlapján külön linken tette közzé a külföldi utazási ajánlatokat, meghosszabbították a jegyirodák nyitva tartását.

Ez a railjet pontosan indult Budapest-Keleti pályaudvarról, az érkezőre viszont a téli időjárás miatt komoly késést ígértek<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Az első hétvége (február 4–5.) mégsem hozott ugrásszerű növekedést a nemzetközi vasúti utazásokban. A Malév járatainak lemondása és az Európába betört erős hidegfront hatása nagyjából kiegyenlítette egymást, az általános utazási kedv a néha kiszámíthatatlan vasúti közlekedés miatt csökkent. Bár egy internetes fórumon felröppent a hír, hogy a zürichi railjetre elővételben két hónapra előre elfogytak az úgynevezett SparSchiene-jegyek, a MÁV-Start illetékese ezt cáfolta. Szerkesztőségünknek küldött válaszlevelük szerint jelenleg minden nemzetközi vonatra vannak még szabad helyek, és egyelőre a szerelvények erősítésére sincs szükség.

A nemzetközi vonatok késésében a szerelvény belföldi késése is komoly szerepet játszik – cseh kocsikkal indulásra váró belföldi intercity a Keleti pályaudvaron

A kemény téli időjárás a meteorológiai előrejelzések szerint még eltart néhány napig, kérdés, hogy ha a diszkont-légitársaságok betöltik a Malév leállásával keletkezett űrt (a Liszt Ferenc repülőtérről a Malév minden volt úti célja már most is elérhető más társaságok gépeivel), valamint enyhül a hideg, lesz-e számottevő változás a vasút nemzetközi forgalmában?

Kapcsolódó hírek