Rekordbüntetésre számíthat a British Airways a tavalyi hackertámadás miatt

MTI   ·   2019.07.09. 12:30
cimkep

A brit információs kormánybiztos hivatala (ICO), amelynek hatáskörébe tartoznak az adatvédelmi ügyek is, hétfőn bejelentette, hogy 183,39 millió font, vagyis több mint hatvanhatmilliárd forint bírság kiszabását javasolja a brit nemzeti légitársaságnak számító British Airwaysre (BA). Az ICO közleménye szerint az egy évvel ezelőtti kibertámadás részeként a BA honlapját felkereső felhasználókat a hackerek egy másik, hamis honlapra irányították át, és az utasok ide feltöltött adatait ellopták. A hivatal számításai szerint a British Airways hozzávetőleg ötszázezer utasának személyes adatai – köztük nevek, lakcímek, bejelentkezési kódok, bankkártya-adatok – kerülhettek illetéktelen kezekbe. Az ICO szerint mindezt a BA gyengén kidolgozott kiberbiztonsági rendszere tette lehetővé. Elizabeth Denham információs kormánybiztos a vizsgálati eredményről és a bírságra tett javaslatról szóló hétfői közleményben hangsúlyozta: a személyes adatokat nem véletlenül hívják személyesnek, és ha egy szervezet nem képes megvédeni ezeket az adatokat a károkozástól vagy a lopástól, az nem tekinthető pusztán kényelmetlenségnek az érintettek szempontjából.

Rekordbüntetésre számíthat a British Airways a tavalyi hackertámadás miatt

A BA tavaly szeptember 6-án jelentette be, hogy a vállalat online foglalási rendszerét augusztus 21-én, közép-európai idő szerint 23 óra 58 perctől szeptember 5-én 22 óra 45 percig, vagyis több mint két hétig tartó hackertámadás érte. A British Airways akkori beszámolójában az szerepelt, hogy az incidens háromszáznyolcvanezer utast érintett. Az ICO hétfőn ismertetett vizsgálati jelentése szerint azonban a támadás valójában már tavaly júniusban elkezdődött, és az érintett utasok száma elérte a félmilliót.

A BA tavaly szeptemberi közleményében hangsúlyozta, hogy mindenki, aki az incidens miatt anyagi kárt szenvedett, teljes kártérítésben részesül, és a British Airways kifizeti ügyfelei banki adósminőség-vizsgálati költségeit is. Az ügyben a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) is vizsgálatot folytat. Alex Cruz, a British Airways elnök-vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy "meglepetéssel és csalódottsággal" értesült az információs kormánybiztosi hivatal pénzbírság-javaslatáról. Cruz szerint a BA gyorsan reagált az utasok adatainak ellopását célzó támadásra, és saját vizsgálata során nem talált bizonyítékot arra, hogy az érintett felhasználói adatokkal bárki visszaélt volna. A cégvezető bejelentette, hogy a BA fellebbez a javasolt bírság ellen. Az ICO az új európai uniós adatvédelmi előírások (GDPR) alapján az érintett cégek éves bevételének négy százalékáig terjedő pénzbüntetést kezdeményezhet hasonló esetekben.

A BA-re kiszabni javasolt 183,39 millió fontos bírság a légitársaság által a 2017-2018-as pénzügyi évről jelentett éves bevétel másfél százalékának felel meg. A brit információs kormánybiztosi hivatal által eddig kirótt legnagyobb pénzbírság ötszázezer font volt. Ezt tavaly októberben a Facebook közösségi portálra szabta ki a hatóság, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű, londoni székhelyű, azóta felszámolt brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban csaknem kilencvenmillió Facebook-felhasználó adatainak megszerzésével próbált képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, tudtuk nélkül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek