Repülő iskolabusz, boldog iskolások

Somogyi-Tóth Péter   ·   2012.03.26. 12:00
nyitoryan

Megdöbbentő élményben volt részem. Egyszerre többen is. Sétarepülés egy utasszállító géppel: a kabin ajtaja végig nyitva. Erre tesz rá egy lapáttal, hogy hátulról úgy nézett ki az utaskabin, mintha teljesen üres lenne a gép, az apró fejek nem látszottak ki a fejtámla mögül. Ez a sétarepülés gyerekeknek szólt. Egy 737-800-asnyi kigyereknek. A hajtóművek zaját felszálló teljesítményen is teljesen elnyomta a lelkes üdvrivalgás: repülünk! Van még egy érthetetlen részlet a történetben: mindez a Ryanair, köztudottan a világ legspúrabb légitársasága, a fapadosok fapadosa szervezésében történt. Szeretett Malévunk indított hasonló járatokat Tu–154-es gépekkel a Balaton fölé, utoljára a '80-as években.

Mert azért ez nagyon drága mulatság a cégnek, mégis megérheti. Lássuk, miért: A téli menetrend idején a Ryannek közel 80 gépe állt a földön. Ezeket most állítják csatasorba, a budapesti bázisra is megérkezett az eddigi három mellé újabb kettő. A járataikat csak 26-án hétfőn kezdik repülni, tehát fél nappal korábban érkeztek a feltétlen szükséges időponthoz képest. Értelemszerűen az új gépekkel új személyzet is érkezett a bázisra. Ezeknek a pilótáknak a budapesti megközelítések, eljárások újdonságot jelentenek, nem árthat egy gyakorlórepülés. Kössük össze a kellemest a hasznossal, és meg is van a végeredmény: ezeknek a gyermekeknek ezentúl ez a légitársaság fog élni az emlékezetében, de örökké! És az emlékeket haza is viszik a családba, az iskolákba. Így lehet igazán mélyről építkezni, így lesz ezeknek a gyermekeknek a Ryanair ugyanaz, mint az én generációmtól fölfelé mindenkinek a Malév.

A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Kiss Gergely)

A tények viszont tények, a szervezés tökéletes volt, a gyerekek pedig végtelenül boldogok. Örüljünk egy kicsit neki, hogy az ír fapados képes egy ilyen akcióra. A százhatvan gyerek nagy részének ez volt élete első repülése. Aki pedig volt olyan szerencsés és a kabinban élhette át a fel- vagy a leszállást (két-két iskolást sorsoltak ki a jumpseatekre), ők biztosan egyszeri és megismételhetetlen élménnyel gazdagodtak. Fogyasszák szeretettel videónkat és fotóinkat.

Kapcsolódó hírek