Románia folytatná a Duna–Bukarest-csatorna építését

iho   ·   2014.10.16. 10:34

Marcel Boloş, a román Közlekedési Ágazati Operatív Program (POST) irányítója azt mondta, a Duna-csatorna megépítésének költségeit 1,5 milliárd euróra becsülik, így 2030 előtt legfeljebb kisebb munkálatokat tudnak majd végrehajtani. Boloş kifejtette: az Európai Bizottsággal a témában folytatott megbeszéléseken is a kivitelezési és karbantartási költségekkel kapcsolatos fenntartások merültek fel többször is. A hosszú távú infrastruktúrafejlesztési terv egyébként a 2030-ig megvalósítandó közúti, vasúti, légi és hajózási beruházásokat tartalmazza, amelyekre a román kormány a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban hívna le forrásokat. A Duna–Bukarest-csatorna építéséhez 1968-ban láttak hozzá, a munkálatokat pedig 1989 után állították le. Cornel Marţincu, a legnagyobb hazai infrastrukturális tanácsadó cég, az IPTANA menedzsere rámutatott: nagyon régóta foglalkoztatja őket a projekt folytatása, az elmúlt években pedig több hatósággal is tárgyaltak az ügyben írja a Mediafax román hírügynökség.

– Amikor a Duna-csatornáról beszélünk, tulajdonképpen a Dâmboviţa és az Argeş folyó teljes átalakítására, hajózhatóvá tételére, energetikai szempontból történő kiaknázásra, illetve szabályozására gondolunk – magyarázta a szakértő. Hozzátette: a csatorna kivitelezésére eddig fordított költségek már elérik az egymilliárd dollárt. Marţincu úgy vélekedett: egy ilyen nagyszabású projekttel „Romániában nem szabad viccelni”, hiszen a becsült 1,5 milliárd eurós költség felér a hazai autópályákra hét év alatt szánt összeggel. A közvitán egyébként az is kiderült, a hazai hajózási ágazatnak 2014 és 2030 között legalább 2,27 milliárd eurós finanszírozásra lenne szüksége, az összegnek azonban egyelőre csak fele áll a kormány rendelkezésére.

A Duna-csatorna volt a Ceausescu-időszak azon beruházása, amelynek építésénél többnyire politikai foglyokat dolgoztattak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek