Salgótarjáné a BYD első magyarországi busza

iho/közút   ·   2018.12.01. 00:00
400px_byd_salgotarjan

A tizenkét méter hosszú, nyolcvanöt utas szállítására képes jármű a BYD első Magyarországon értékesített elektromos busza. A Salgótarjánban januárban forgalomba álló buszt a vállalat 2017 áprilisában felavatott komáromi üzemében gyártották. A jármű egyetlen töltéssel kétszázötven kilométert tud megtenni. Az első magyarországi megrendelés fontos mérföldkő a BYD számára, miután az idei évben a vállalat Portugáliából és Dániából is kapott már megrendeléséket elektromos buszok gyártására.

A kínai BYD első Magyarországon értékesített, Komáromban gyártott busza Salgótarjánban szállíthat utasokat 2019 januárjától (fotó: pressinform)

A busz ünnepélyes átadóján Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár kihangsúlyozta: a kisebb mértékű légszennyezés legegyszerűbben új, korszerű hajtásláncú járművek beszerzésével valósítható meg. Az életszínvonal növeléséhez nagyban hozzájárulnak a gyors és biztonságos, kényelmes közlekedési rendszerek is, ezért a közösségi közlekedésben az egyik fő cél az utasok számának növelése, ami a még vonzóbb, kényelmesebb és környezetbarát szolgáltatásokkal érhető el.

Isbrand Ho, a BYD Europe vezérigazgatója elmondta: Salgótarján az első magyar város, amely a cég megbízható, számos országban már bizonyított elektromos buszainak egyikét használhatja. A BYD továbbra is azon dolgozik, hogy segítse egy zöldebb Magyarország megteremtését, valamint a városok levegőminőségének javítását.

A BYD komáromi üzeme a magyarországi piac mellett többek közt Hollandiába, Svédországba is szállított már járműveket. Jelenleg a brüsszeli repülőtérnek szerel össze buszokat, illetve az Egyesült Királyság számára is megkezdte az elektromos buszok vázainak gyártását. A kínai vállalat eddig tizenkét európai országban már hatszáz buszt adott el, megerősítve ezzel pozícióját Európa elsőszámú elektromosbusz-szállítójaként.

A BYD Company Ltd. Kína egyik legnagyobb magánkézben lévő, a hongkongi és sencseni tőzsdéken is jegyzett vállalata. Az 1995-ben alapított cég rövid idő alatt komoly szakértelemre tett szert az újratölthető akkumulátorok területén, és elkötelezett szószólója lett a fenntartható fejlődésnek. A vállalat megújulóenergia-megoldásait a világ több mint ötven országában használják, Zero Emissions Energy Ecosystem modelljének megalkotásával – melyben napenergiát hasznosító rendszereket, megbízható energiatárolást és csúcsminőségű elektromos szállítási módokat kínálnak – a vállalat mára az energia- és közlekedési iparági vezető szereplőjévé vált.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek