Sem bért, sem végkielégítést nem fizettek a maléveseknek

iho/repülés   ·   2012.05.11. 09:31

A volt maléves dolgozók a mai napig nem kapták meg a felmondási időre járó bérüket, illetve a végkielégítést. A szakszervezetek tüntetni készülnek, ha továbbra is csak hitegetik őket – írja a Népszava.

Több volt maléves dolgozó is megerősítette a napilapnak, hogy a mai napig nem kapták meg a felmondási időre járó bérüket, illetve a végkielégítést. A márciusi fizetéseket április utolsó napjaiban utalta át a tulajdonos állam az állami bérgarancia terhére. A végkielégítés jogosságát ugyan a tulajdonos elismerte, de az elbocsátott dolgozók egyelőre semmilyen értesítést nem kaptak sem az összegről, sem a kifizetés időpontjáról.

A volt malévesek attól tartanak, hogy erre valójában már nincs fedezet. Becslések szerint 1,5-2 milliárd forintból tisztességesen lezárhatná az állam az utcára tettek ügyét. A lap információi szerint eddig az 1500 volt maléves 15-20 százaléka talált új munkahelyet, többnyire alacsonyabb bérért.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) vezetője elmondta: a két leányvállalat elbocsátott dolgozói április elején kapták kézhez a felmondólevelüket, s akkor meg kellett volna kapniuk a felmondási időre járó bért és a végkielégítést. A Malév vezetői akkor a dolgozók türelmét kérték, és azt ígérték, május 10-ig kifizetik a járandóságokat.

„Tegnap többen is felhívtak, hogy előleg címén egyhavi bért utalt csak át a vállalat, a felmondási időre, szabadságmegváltásra járó pénznek, illetve a végkielégítésnek se híre, se hamva” – mondta Csorba Attila. Hozzátette: az emberek elfogadták a kifizetések csúszását, de most már dühösek, és ha a tagság úgy dönt, a szakszervezetek készek tüntetni.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.