Sokat késnek a vonatok a révkomáromi vonalon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.12.16. 15:00
Az ÖBB és a ZSSK vonata Révkomáromban

Az új szolgáltató szerelvényei lassabban gyorsulnak, mint a RegioJet motorvonatai, ezért is késnek a járatok.

A Pozsony és Révkomárom közötti vonalon december 13-ától a ZSSK és ÖBB lett a vasúti személyszállítási szolgáltató a RegioJet után. A napokban a járatok nagy része késéssel közlekedik, van, amikor a járatok 70–80 százaléka is késik egy nap. A vonalon ötvenkilenc járatot üzemeltet a ZSSK és ÖBB, ebből a statisztikák szerint hétfőn csak tíz vonat ért célba időben. A gyakori késésekre az utasok is reagálnak, külön Facebook-csoportban tesznek ironikus megjegyzéseket az új szolgáltató címére.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap szerint december 14-én a vonatok átlagos késése tizennégy perc volt, a legmagasabb késés pedig hatvanhét perc volt. Volt olyan járat is, amit lemondtak mindkét irányban. A ZSSK szóvivője nem tagadta a problémákat, jelezte, hogy egy esetben a szerelvény mozdonya és a vezérlőkocsi közti kommunikációs probléma okozta a késést, egy másik esetben pedig a fékrendszerben uralkodó túlnyomás okozta a késést. Egyesek szerint azonban a problémák tartósan is fennállhatnak, mégpedig több okból. Az egyik, hogy az új szolgáltató dízelmozdonyból és néhánykocsis szerelvényből álló vonatai nem gyorsulnak olyan dinamikusan, mint azok a motorvonatok, amiket a Regiojet használt. A másik ok pedig a mozdonyvezetők kezdeti tapasztalatlansága a pályaviszonyokat illetően. Csaknem mindegyik ugyanis újonc. A RegioJet mozdonyvezetői ugyanis nem fogadták el a ZSSK bérre vonatkozó ajánlatát, amely feleannyi volt, mint a RegioJeté.

A ZSSK és ÖBB páros két évre kapott közszolgáltatási szerződést a szlovák közlekedési minisztériumtól, a vonal kiszolgálására versenypályázat kiírására készülnek. A jelenlegi menetrendi időszakban ötvenkilenc vonat közlekedik a nem villamosított, egyvágányú vonalon. Hétköznapokon órás ütem van Pozsony és Révkomárom között, Pozsony és Dunaszerdahely között félórás az ütem, a pozsonyi főpályaudvar és Úszor (Kvetoslavov) között pedig húsz percenként járnak a vonatok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek