Spanyolországban 102 reformot és 110 beruházást valósítanak meg az uniós helyreállítási alapból

MTI/iho   ·   2021.04.14. 07:10

Pedro Sánchez miniszterelnök ismertette a 140 milliárd eurós támogatás első felének felhasználására irányuló tervezetet, amelyet a hónap végéig kell eljuttatni az Európai Bizottsághoz.

A 2021 és 2023 közötti három évben a források

  • 39 százalékát az ökológiai átmenet megvalósítására,
  • 29 százalékát digitalizációra fordítanák, továbbá
  • 10,5 százalékát az oktatás,
  • 7 százalékát a kutatás-fejlesztés

területén használnák fel.

Pedro Sánchez kiemelt több tervezett beruházást is, például a fenntartható közlekedés fejlesztését 13,2 milliárd euró értékben, amelynek keretében egyebek mellett bővítenék az elektromos töltőállomás-hálózatot. 6,8 milliárd eurót szánnak lakás- és városrehabilitációra, amelyben a megújuló energiaforrások felhasználása is jelentős szerepet kapna.

A többi között a közigazgatás korszerűsítésére 4,3 milliárd eurót, a kis- és középvállalkozások digitális fejlesztésére 4 milliárd eurót, valamint a turisztikai szektor támogatására 3,4 milliárd eurót fordítanának. A tervezett reformok között szólt az egészségügyi és az igazságügyi rendszerek korszerűsítéséről, új lakáspolitikáról, valamint egy új hulladékpolitikáról is, amelyben a körforgásos gazdaság előmozdításán lenne a hangsúly. Pedro Sánchez szerint a helyreállítási terv megvalósítása több mint 800 ezer munkahely teremtéséhez járul hozzá, emellett évente mintegy két százalékkal fogja növelni a gazdaság teljesítményét.

„A legnagyobb lehetőség Spanyolországnak a harminchét évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta”.

A miniszterelnök a tervezetet ma ismerteti a spanyol parlamentben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek