Stabil fejlődési pályán a cseh vasútipar

Korcsmáros Gábor   ·   2024.02.24. 09:00
zosvrutky

Az iparág bevételei hét százalékkal nőttek 2023-ban, ami legfőképpen az exportnak köszönhető. 

A csehországi Vasútipari Vállalatok Szövetsége (ACRI) által nyilvánosságra hozott információk szerint az ország vasútipari ágazata stabil lábakon áll, a fejlődési és növekedési pálya egyelőre töretlen. A szövetség körülbelül ötven vasútipari véget tömörít, amelyeknek a tavalyi évi együttes bevétele 130 milliárd koronát (több mint 2 milliárd forint) tett ki, ami hétszázalékos növekedést jelent az előző évi eredményhez képest. 

Ezt a több éven keresztül tartó, töretlen növekedési pályát főleg a külföldi megrendelések támogatják, a cseh vasútipari vállalatok exportvolumene 2023-ban 65 milliárd koronára (1,04 milliárd forint) tehető, ami a teljes bevételnek a fele. Az exportból származó bevételek 5 milliárd koronával nőttek az előző évi eredményhez képest. A legtöbb cseh vasútipari vállalat az Európai Unió országaiban, Szerbiában, Törökországban ér el sikereket, de van, amelyik Indiában is jelen van. A csehek nagyon ügyesen oldják meg a külpiacokra történő belépést, üzleti küldöttségek számára szerveznek utakat, ismerkednek a környezettel, üzleti partnerekkel. 

A vasútipari ágazatban dolgozók száma 22 ezer főre tehető, s az ágazat gazdasági ereje is elég jelentős, Csehország GDP-jének körülbelül a másfél százalékát adja. A Třinecké železárny (vasművek) volt tavaly a legsikeresebb vállalat a cseh vasúti iparban a termelési volument illetően. Csak ez a vállalat 250 kilotonna vasúti vágányszálat gyártott, aminek a kilencven százaléka külföldre került. A Škoda Group is remekelt a tavalyi évben, a járműgyártó főleg a villamosgyártásnak köszönheti tavalyi kiváló eredményeit (villamosokat szállított Prágába, Brünnbe, de Bergamóba és Kasselbe is). Vasúti járműveket gyártott például Finnországba, illetve Olaszországba is. A harmadik legsikeresebb vasútipari vállalat a Bonatrans volt, amely kerekeket és futóműalkatrészeket gyárt. Tavaly 8,2 milliárd korona árbevételt ért el, a legtöbb termékük ugyancsak exportpiacokon landolt. A Bonatrans az Egyesült Államokba is exportál, több közlekedési vállalat metrókocsijainak kerekeit gyártja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek