Sűrítik a vasútvillamosokat a reggeli csúcsban

iho/vasút   ·   2022.10.22. 15:20
00_tramtrain_vhely

További járatokkal egészül ki a menetrend Hódmezővásárhely és Szeged között, így munkanapokon a reggeli legforgalmasabb időszakban sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok. A reggeli bővítésen túl, a jobb csatlakozáshoz igazítva, egy esti járat menetrend-változásával több idő marad átszállni az utolsó Budapestről érkező IC-járatról. A vasútvillamos egyre népszerűbb az utasok körében: szeptemberben 160 ezer utazáshoz választották a közösségi közlekedés új megoldását, a tendencia októberben is folytatódik. A vasútvillamos szolgáltatással összefüggésben 2022. október 29-étől új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok is számos vonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben. Tanítási napokon Hódmezővásárhelyről reggel a 6:15 és 7 óra közötti időszakban a vasútvillamos járatokkal és a Volánbusszal együtt öt percenként lehet elindulni Szegedre.

A vasútvillamos augusztus óta bevezetett félórás menetrendi alapüteme október 29-étől további reggeli járatokkal is kiegészül. Hódmezővásárhely vasútállomásról munkanapokon 6:19 és 7:19-kor is indulnak járatok, így a csúcsidőben 6:01, 6:19, 6:30, 7:01, 7:19, 7:30-as indulással segítik a megyeszékhely felé utazókat. Késő este egy vasútvillamos járat az új menetrend szerint Szeged vasútállomásról 23:24-kor indul Szeged, Rókus vasútállomás felé, így kényelmesen át lehet szállni a Budapestről késő este beérkező utolsó Napfény IC utasainak. A járat csütörtöki, pénteki és szombati napokon hosszabb útvonalon közlekedik, 0:15-kor érkezik meg Hódmezővásárhely vasútállomáshoz.

Szeptemberben már az utolsó vasútvillamos szerelvény is megérkezett Magyarországra, a hatósági engedélyek megszerzése után az utolsó két jármű is forgalomba állhat, így hamarosan a teljes tizenkét járműves vasútvillamosflotta az utasok rendelkezésére fog állni.

A vasútvillamosokon elhelyezett fedélzeti automatákból bankkártyás fizetéssel a járműveken megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek, ezzel a vasútvillamos jegyértékesítési csatornáinak rendszere teljessé vált, de a jegyvásárlási helyszínek köre ezt követően is bővült. Szeptemberben a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomásra is új vasúti jegykiadó automatát helyezett ki a MÁV-Start, amiben a vasútvillamos-díjtermékek is elérhetők. Szegeden a Mars téri autóbusz-állomáson, és a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson is megválthatják az utasok a vasútvillamosra érvényes menetjegyeket és bérleteket a Volánbusz által üzemeltetett belföldi vasúti partneri pénztárban, valamint Szegeden a Széchenyi téren található partneri irodában is megvásárolhatók már a vasútvillamosra érvényes jegyek és bérletek.

(fotók: MÁV)

A vasútvillamos mentén vasúti jegypénztár található Szeged vasútállomáson, Szeged-Rókus, Hódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely vasútállomásokon, valamint Szegeden a Vasútigazgatóság épületének földszintjén (Menetjegyiroda, Anna-kút). Az egyszeri utazásra érvényes jegyek és a bérletek az utazás megkezdése előtt megvásárolhatók a MÁV appban és az Elvirán keresztül is, valamint a kihelyezett jegykiadó automatákból, amelyek a vonal mentén Szegeden a vasútállomáson, az Aradi vértanúk terén, a Széchenyi téren, az Anna-kútnál, a Rókusi templomnál, a Vásárhelyi Pál utcánál és Rókus vasútállomáson, míg Hódmezővásárhelyen és Algyőn minden megállóban megtalálhatóak.

A Szeged és Hódmezővásárhely közötti, harminc percenként induló vasútvillamos szolgáltatással összefüggésben, 2022. október 29-étől új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok számos autóbuszvonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

A menetrendi változások eredményeképpen a Szentes, Mindszent, Székkutas és Békéssámson, valamint Hódmezővásárhely között közlekedő autóbuszok jellemzően ütemes menetrend szerint indulnak, és Hódmezővásárhelyen az autóbusz-állomás melletti Kálvin János téri vasútvillamos megállóhelyen 5–9 perces átszállási idővel csatlakoznak a Szeged felé/felől közlekedő vasútvillamos járatokhoz. Szeged és Hódmezővásárhely között az autóbusz és a vasútvillamos járatok napközben együttesen tizenöt percenként indulnak.

Tanítási napokon Hódmezővásárhelyről reggel 6:15 és 7 óra közötti időszakban a vasútvillamos járatokkal és a Volánbusszal együtt öt percenként lesz Szegedre eljutási lehetőség.

Szentesről Mindszenten, illetve Barattyoson át Hódmezővásárhely érintésével Szegedre vasútvillamosra történő átszállással, valamint egyes autóbuszjáratokkal közvetlenül is lehet utazni. A hétvégi időszakban a vasútvillamoshoz csatlakoztatva új éjszakai járatok is közlekednek Hódmezővásárhely–Mindszent–Szentes és Hódmezővásárhely–Székkutas viszonylatokban, bővítve ezzel az eljutási lehetőségeket.

A változás elsősorban az alábbi buszviszonylatokat érinti:

  • Szeged–Hódmezővásárhely,
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Mindszent–Szegvár–Szentes–Csongrád,
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Barattyos–Szentes–Csongrád,
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Székkutas–Orosháza–Békéscsaba–Gyula,
  • Hódmezővásárhely–Erzsébet–Békéssámson–Tótkomlós–Orosháza,
  • Szeged–Mindszent–Szegvár–Szentes.

A menetrendi változásban érintett viszonylatokra a 2022. október 28-áig megváltott helyközi autóbuszbérletek az érvényességük időtartamán belül ideiglenesen felhasználhatók átszállásos utazásra a vasútvillamoson is érvényes bérleten szereplő viszonylatmegjelölés szerint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek