Svájcból érkezett H-kamiont tesztel magyar viszonyok között a Gebrüder Weiss

iho.hu   ·   2023.06.22. 15:00
2283_XS100955_230622_

A szállítmányozási és logisztikai társaság  Magyarországon elsőként tesztel hidrogén-meghajtású teherautót fuvarfeladatok végrehajtására. Társak a feladatban: egy Hyundai XCIENT típusú kamion és a Linde Gáz Magyarország Zrt. 

A 17 tonna hasznos teherbírású, 400 kilométer hatósugarú járművet sajtótájékoztatón mutatta be Varga Bálint, a Gebrüder Weiss Kft. (GW) ügyvezetője. A GW a világon az elsők között alkalmaz zöld hidrogén üzemű teherautót logisztikai feladatokra, a jármű két éve sikeresen működik Svájcban. A tapasztalatok kiválóak: a 36 tonna össztömegű kamion áruterítési feladatok teljesítése során évente 70 ezer kilométert tesz meg, és már ezzel az egy járművel is évente nyolcvan tonna széndioxidtól mentesíti a környezetet.

Lepsényi István a közúti hidrogénes mobilitás beindítását sürgette

 A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, Lepsényi István többek között arról beszélt, hogy a hidrogén-hajtásban rejlő lehetőség és perspektíva nem kérdéses, mivel belátható időn belül Európában el kell érni a fosszilisenergia-mentességet, sőt, 2030-ban csak Németországban húszmillió tonna megújuló, azaz zöld hidrogént akarnak felhasználni. Ennek egy jelentős részét a közlekedésben. Leszögezte, fontos, hogy minél előbb megtörténjen a váltás a hidrogént felhasználó járművekre, aminek feltétele, hogy legyen hidrogén; hazánkban már két telephelyen is folyik az előállítása. 

A Linde hidrogénszállító egysége

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója a hidrogén-üzemanyag magyarországi tankolásának jelenlegi lehetőségeit és a zöld hidrogén hazai gyártásával összefüggő terveket ismertette. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Linde Magyarországon elsőként és egyedüliként teszi lehetővé karbonsemleges hidrogénnel működő személy- és haszongépjárművek tankolását, továbbá bízik benne, hogy hamarosan több helyszínen indul meg a buszok és vonatok hidrogénnel való ellátása, hasonló módon, mint több európai országban” – fogalmazott.

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója

A hidrogéntöltő infrastruktúra fontosságát jól szemlélteti az a bonyolult útvonaltervezés – Innsbruck, Erlangen, Prága és Bécs érintésével Budapestre –, amelyet a hidrogénüzemű teherautónak Svájcból Magyarországra kellett bejárnia a rendelkezésre álló töltőállomások hiánya miatt, pontosabban azért, mert a passaui H-kút momentán nem működik... 

Varga Bálint megtankolja a Hyundai XCIENT-et

Varga Bálint végezetül kijelentette, hogy a GW a technológia legkorábbi szakaszaiban alkalmazza a már elérhető zöld technológiákat, köztük az elektromos, a LNG és a CNG meghajtást. A társaság zöld logisztika iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a napokban megkezdte a házhozszállítási üzletág küldeményeinek továbbítását saját emissziómentes járműveivel Budapest, Győr, Zalaegerszeg, Pécs és Szeged belvárosi területein, és szolgálatba állította az ehhez szükséges elektromos járműflotta első tíz járművét, amelyet az év második felében további tíz furgon egészít ki.

A fejlesztés következő lépcsőfoka a legalább 250–300 kilométer hatótávú elektromos járművek beszerzése lesz, amivel Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza kiszolgálhatóvá válna.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek