Szétszakadt egy motorvonat Hollandiában

iho/vasút   ·   2012.11.26. 15:30
400px_ns_nid

A pórul járt vonat a Leiden és Schiphol között található Sassemheim állomásról gyorsított ki november 23-án, amikor a leghátsó, hajtott motorrész és az azt megelőző betétkocsi kapcsolószerkezete eltört. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szerelvény automatikusan vészfékezett és hamar megállt, mivel a vonatszakadás következtében szétnyílt a fékezési fővezeték.

Az eset kivizsgálása érdekében a sérült motorvonatot a NedTrain haarlem-i karbantartó bázisára vontatták, az NS (Nederlandse Spoorwegen) pedig elővigyázatosságból mind a tizenegy üzemképes NID-szerelvényét leállította. A Holland Környezetvédelmi és Közlekedési Főfelügyelet, az ILT szintén vizsgálatot indított a baleset okainak felderítésére.

Az NS egyik NID-szerelvénye kanyarog az amszterdami kitérőtengerben<br>(fotó: Robert McCulloch, FlickR)

A 140 kilométeres sebességre is képes, 2400 kilowatt teljesítményű, négy- és hatkocsis NID (Nieuwe Intercity Dubbeldekker, azaz Új Emeletes Intercity) villamos motorvonatokat az addig regionális forgalomban használt DD-AR szerelvényekből folyamatosan építik át intercity-változattá. A 235 millió eurós korszerűsítési programnak köszönhetően 190 betétkocsi, valamint 50 motorkocsi alakul át. Az első NID-szerelvény februárban készült el; a munkálatok jelenleg teljes erővel folynak – számol be az International Rail Journal.

Kapcsolódó hírek