Szigorítják a fémtörvényt

iho/vasút   ·   2012.08.04. 15:10

A Magyar Nemzet Pócs János fideszes képviselőtől megtudta:a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtja a parlamentnek a fémtörvény szigorítását. A BRFK a héten a HÉV- és villamosvonalakon elkövetett bűncselekmények miatt külön nyomozócsoportot hozott létre. Magyar Nemzet úgy tudja, a büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, lopás megalapozott gyanújával indult, de a közérdekű üzem megzavarása miatt bővülhet még a bűnlajstrom. A biztosítóberendezés kábeleinek rongálása akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.

A megnövekedett bírságok mellett a színesfémtolvajok felvásárlási helyeinek állami irányítás alá vételével kívánná Pócs János visszaszorítani az ilyen jellegű bűncselekményeket. A felvásárlók munkáltatójának így az államnak kell lennie, a felvásárlótelepek pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a rendőrség informatikai rendszerével összeköttetésben kell hogy működjenek.

A beszállítható mennyiség korlátozása, eredetének igazolása még komolyabb kihívás elé állíthatja a tolvajokat. A színesfémeket csak eredeti állapotukban lehet majd a jövőben leadni (a kábelek feldarabolásása majd hulladékként való értékesítése ellen).

Kapcsolódó hírek